Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

400 000 i räkning för kattkiss i lägenhet

Den här katten håller sig ute. Menkatter som hålls inne och inte kissar på lådan kan stå sina ägare dyrt.Foto: CHRISTER JÄRESLÄTT
Att ha katter i lägenheten kan stå en dyrt. Men att kräva 400 000 kronor för en sanering av skador orsakade av katter låter orimligt, anser Hyresgästföreningen i Stockholm.
Två kvinnor har av sina hyresvärd Väsbyhem krävts på 400 000 respektive 300 000 kronor för renovering av skador som deras katter orsakat. När kvinnorna inte ville betala drogs de inför rätta.
- Så höga belopp har jag aldrig hört talas om tidigare, säger Susanne Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen i Stockholm, som får in några fall om året som gäller sanering efter katter i lägenheter.

- För 400 000 river man ut rubbet i lägenheten. Det låter som en totalrenovering.


Förlikning

Men just katter kan ställa till ordentliga problem om de inte sköts ordentligt och om kattkiss har trängt ned i trossbotten eller förstört väggarna, säger Wikström.
- Måste man bryta upp golv, sanera bjälklag, tapeter och kanske gipsskivor under tapeterna kan man kanske komma upp i belopp som 150–200 000 kronor för en riktigt ordentlig sanering, säger hon.
Tingsrätten dömde till värdens fördel i målet mot den ena kvinnan. Hon har nu anlitat en firma som hävdar att skadorna kan saneras för 120 00 kronor och ska driva fallet vidare till hovrätten.
Väsbyhem har erbjudit båda förlikning på 150 000 kronor, vilket den andra kvinnan har accepterat.

Borrhål kostar också

Enligt TV 3:s Insider, som först uppmärksammade fallen, låter hyresvärden de båda kvinnorna betala för renoveringar som ändå skulle ha gjorts för att öka standarden i lägenheten.
Vanligare än kattskador som hyresvärdarna vill ha betalt för av sina hyresgäster när de flyttar är slitage på lägenheten som värdarna inte anser kan klassas som normalt slitage.
- Det kan vara brännmärken i golven, märken på tapeterna, vattenfläckar efter blomkrukor på parkettgolv, borrhål i väggarna eller dålig flyttstädning, säger Susanne Wikström.
I normalfallen ligger kraven då i häradet 10 000–20 000 kronor.
- Men saneringen av en lägenhet efter en storrökare kan bli dyrare.

Av: Maria Victorin/TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.