Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

400 000 evakueras i Japan när storm drar in

Visste du att ordet cyklon egentligen betyder lågtryck?
Passagerare på Tokyos flygplats Haneda. Foto: KIMIMASA MAYAMA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den tropiska stormen Krosa. Foto: NASA EARTH OBSERVATORY HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN
679 flyg har ställts in i Japan till följd av ovädret. Foto: KIMIMASA MAYAMA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Lång väntan på flygplatsen. Foto: KIMIMASA MAYAMA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

400 000 japaner uppmanas att evakuera när stormen Krosa drar ner över landet på torsdagen, rapporterar Reuters.

Orkanvindar och kraftiga skyfall har även lett till att hundratals flyg har ställts in.

Kraftig nederbörd öser ner över Japan på torsdagen när den tropiska stormen Krosa drar ner över landets västra delar, rapporterar Reuters.

Stormen rör sig i nordostlig riktning mot Japans minsta huvudö, Shikoku. De ihållande vindarna ligger på 35 meter per sekund, men uppgår stötvis till drygt 50 meter per sekund, rapporterar det japanska väderinstitut.

När vindhastigheten övergår 32 meter klassas blåsten som orkan.

Myndigheter varnar för att den totala regnmängden i vissa områden kan komma att överstiga 1 000 millimeter på bara ett dygn. 

Varningen: ”Undvik att gå ut”

Nu uppmanas 446 000 japaner att evakuera. På torsdagsmorgonen finns det dock inga uppgifter om större översvämningar, och endast en handfull lindriga skador har rapporterats.

– Givet prognoserna om rekordkraftiga regn och starka vindar vill vi be människor i de drabbade områdena att undvika att gå ut. Om man har möjlighet bör man börja förbereda sig på att evakuera – för att vara redo om det skulle beordras av lokala myndigheter, säger Yoshihide Suga, generalsekreterare på det japanska väderinstitutet, på en presskonferens.

På onsdagen fastnade 18 personer, bland dem en bebis, när en flod plötsligt steg mitt under en grillmiddag. Ingen skadades, men på torsdagsmorgonen inleddes förberedelser för att rädda gruppen.

Flera tåg och totalt 679 flygavgångar har ställts in, vilket påverkar tusentals japaner som avnjuter de sista dagarna av semestern. 

– Mitt flyg blev inställt i dag och utan några fungerande tåglinjer finns det inget jag kan göra, sa en man till tv-kanalen NHK.

Även flera motorvägar har stängts av.

Drygt 200 dog förra året

Förra året dog fler än 200 människor i skyfall och översvämningar i västra Japan.

Naturkatastrofer som exempelvis översvämningar, stormar och värmeböljor behöver inte ha en direkt koppling till klimatförändringarna – men enligt en rapport från World Meterological Organisation (WMO) har dessa typer av extremväder femdubblats sedan 1970-talet.