Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

40 kameler diskade i tävling – hade botox

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Arkivbild.
Foto: Marco Gallarino/COLOURBOX / firasezz
Arkivbild.
Foto: Lefteris Pitarakis / TT NYHETSBYRÅN

40 kameler har diskvalificerats från en skönhetstävling i Saudiarabien.

Anledningen: Djuren misstänks vara ”dopade” med hjälp av diverse skönhetsingrepp – exempelvis botox.

I Saudiarabien är kameluppfödande en mångmiljonbransch.

Ett bevis på detta är den årliga skönhetstävlingen som arrangeras under kung Abdulaziz kamelfestival i huvudstaden Riyadh. En tävling där ägarna till de mest praktfulla kamelerna tävlar om sammanlagt 66 miljoner dollar i prispengar, skriver Al Jazeera.

Bland annat är det djurens huvudform, hållning och puckel som värderas.

Trots festligheterna skakas årets tävling av en skandal – då 40 kameler diskvalificerats.

Enligt saudiska myndigheter ska djuren ha utsatts för flera skönhetsingrepp, allt från vanliga fillers- och botoxinjektioner, till mer avancerade ingrepp där läppar och näsor förlängts.

Saudiska nyhetsbyrån SPA uppger att fusket upptäcktes i ett stort tillslag, där ”specialiserad och avancerad” teknik användes för att hitta ingreppen, enligt Al-Jazeera.

Vad som kommer att hända med de misstänkta djurägarna eller djuren är oklart, men SPA uppger att festivalarrangörerna kommer att utfärda ”strikta straff”.

Syftet med den årliga kamelfestivalen är att stärka djurets roll i kungariket och hedra landets beduintraditioner, och vid sidan av skönhetstävlingarna tävlar djuren även i kapplöpning.

Skaldjuren känner smärta – nu slutar man koka dem levande

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.