Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

40 000 svenskar deltar i stor igelkottskampanj

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Naturskyddsföreningen och Djurambulansens kampanjer "stek mig inte på valborg" och "låt igelkottarna leva" har fått över 40 000 delningar.

Valborgsmässoafton är en festhögtid i Sverige. Men för landets igelkottar är 30 april årets farligaste dag då hundratals djur bränns ihjäl i majbrasorna.

Det är något Naturskyddsföreningen och Djurambulansen vill sätta stopp för. Deras kampanjer "stek mig inte på valborg" och "låt igelkottarna leva" har fått över 40 000 delningar.

"Det är många igelkottar som ännu inte vaknat och som går en säker och plågsam död till mötes om man tänder på utan kontroll av högen", skriver Djurambulansen på Facebook.

Runtom i Sverige lever tusentals djur ovetandes om att deras hem snart ska bli aska. Svenskarnas majbrasor är nämligen perfekta boplatser för igelkottar, fåglar samt katter. Och varje år går tusentals djur en plågsam död till mötes när deras hem sätts i eld.

För igelkottar, som gärna övervintrar i rishögarna, är 30 april årets farligaste dag. När temperaturen når över 9 grader finns det enligt Naturskyddsföreningen en stor risk att en igelkott lever vid en lövhög nära dig.

Gömmer sig i hålor

När temperaturen sjunker, som den spås göra inför valborg, kryper igelkottarna tillbaka till lövhögarna för att sova vidare.

– Det är viktigt att försäkra sig om att inga djur stryker med i brasorna. Det finns tyvärr många vittnesuppgifter som visar att igelkottar inte springer i väg när det börjar brinna. De är långsamma, nattlevande djur och söker sig ner i hålor och gömmer sig vilket gör att de dör i brasorna, säger Per Bengtson, biolog på Naturskyddsföreningen, till Expressen.

Kontrollera rishögarna

Inför valborg har Naturskyddsföreningen och Djurambulansen startat Facebookkampanjer för att rädda igelkottarnas liv. På bara någon vecka har över 40 000 svenskar engagerat sig i kampen och delat med sig av tips och råd som ska minska risken att majbrasor tar djurens liv.

Naturskyddsföreningens kampanj "Stek mig inte på valborg" uppmanar svenskar att kontrollera rishögarna innan man tänder på.Igelkottar är stadsbor

Djurambulansens inlägg, som har fått 11 000 delningar, tipsar om att flytta på brashögarna och lyssna efter liv.

"Det är många igelkottar som ännu inte vaknat och som går en säker och plågsam död till mötes om man tänder på utan kontroll av högen", skriver Djurambulansen på Facebook.

Människor som bor i städer eller tätorter uppmanas att vara extra försiktiga eftersom igelkottar numera ofta bor i städer.

Så räddar du igelkottarna

Tusentals brasor har förberetts inför valborgsmässoafton. Men i flera av dem ligger djur som är ovetande om att deras hem snart ska sättas i eld.

Här är vad du kan göra för att rädda djurens liv:

• Lasta om eller flytta din rishög. Då får djuren en chans att fly innan brasan tänds.

• Om rishögen är för stor och inte går att flytta: Lyft upp bråte och undersök högen så noga det går. Finns det tecken på liv? Hörs det några ljud?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.