40 000 flaskor skumpa går åt på tre timmar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Champagnegalopp på Södermanland-Nerikes nation.
Foto: Tor Johnsson/UNT

Champagnegaloppen är valborgsmässoaftons höjdpunkt för tiotusentals studenter.

Klockan 15 i eftermiddag beräknas närmare 40 000 flaskor mousserande vin gå åt i Uppsala i morgon.

– Men det är inte direkt någonting man dricker, man sprutar mest ut det, säger Lukas Holmberg, förste kurator vid Södermanlands-Nerikes nation i Uppsala.

Närmare 100 000 personer, de flesta av dem studenter, förväntas fira in vårens ankomst i Uppsala i dag. Sedan ett antal decennier är en av valborgsmässoaftons största höjdpunkter champagnegalopperna på stadens nationer.

– Vi tar in ungefär 2000 personer åt gången, men det är ganska stor ruljans, så det lär bli ett par tusen personer som kommer hit under champagnegaloppen, säger Lukas Holmberg.

Kan gå åt 40 000 flaskor

Champagnegaloppen i Uppsala är en tradition som har flera decennier på nacken. Traditionen gick från början ut på att studenterna sprang från mösspåtagningen till en nation där man sedan drack champagne tillsammans. Idag ser traditionen annorlunda ut, och tiotusentals ungdomar kommer att köa till nationerna när det är dags för galoppen.

– Vi har köpt in 8000 flaskor mousserande vin. Och de andra nationerna som ordnar galopper ligger nog inte långt efter, säger Lukas Holmberg.

"Det är inget finvin"

Fem nationer anordnar i år galoppen, vilket sammantaget skulle kunna innebära att 40 000 flaskor champagne - eller mousserande vin - töms inom loppet av de tre timmar galopperna pågår.

– Flaskorna kostar 100 kronor styck hos oss. Men fyllan brukar inte vara något problem. Det är inte direkt någonting man dricker, man sprutar mest ut det, säger Lukas Holmberg och fortsätter:

– Det är inget finvin, ingenting man skulle köpa till en mysig skaldjurskväll.

Uppmanas bära mobilen i plastpåse

Även Stockholms nation - av Uppsalastudenterna kallad "Stocken" - ordnar champagnegalopp. På sin hemsida presenterar man arrangemanget på följande sätt:

"För champagnegaloppen krävs vissa specifika förberedelser. Först och främst se till att klä dig rätt. Det finns stor risk för att bli blöt då champagnegalopp till stor del innebär att man sprutar skumpa på varandra. Se därför till att klä dig därefter. Oömma kläder och skor är något av ett måste. Att ha mobil och plånbok i en plastpåse är också något vi rekommenderar!"

Nationsarbetarna utbildas av polisen

I studentstaden Lund är champagnegalopperna sedan ett antal år förbjudna. I Uppsala finns dock inga planer på att inte låta studenterna spruta ner varandra med bubblande drycker i år, berättar Lisa Sannervik, presstalesman för polisen i Uppsala län.

– Det här är en väldigt gammal tradition i Uppsala, men precis som andra traditioner har den förändrats. Vi har, så sent som förra veckan, haft utbildning i hur exempelvis alkohollagen ser ut med de studenter som ska arbeta under champagnegalopperna för att de ska hantera det här på ett bra sätt, säger hon.

Tredubbelt så många omhändertaganden som under lönehelg

Trots att de flesta studenterna snarare sprutar ut än dricker upp vinet under champagnegaloppen berättar Lisa Sannervik att det är under tidpunkten för galoppen som flest personer omhändertas på grund av att de är för berusade.

– De flesta omhändertaganden brukar ske från klockan 15.00 och fram till timmarna omkring 19-tiden. En lönehelg tar vi in omkring 30 personer, på valborg brukar det vara omkring 100, säger Lisa Sannervik.

Berusning tradition på Valborg

Den som tar ett glas på valborg kan känna sig som bärare av en tradition. Berusning är ett genomgående tema i vårfesten.

Ursprunget finns i Tyskland. Men det är lite oklart vem man firar.

Seden att fira valborg kom till Sverige med tyska hantverkare på medeltiden.

– Man ville ha det glatt omkring sig i hantverksgillena och "dricka märg i benen". Vi har alltid letat efter förevändningar att dricka, säger Britt-Marie Näsström, professor emerita i religionshistoria i Göteborg.

Att sjunga hörde till. Festen kombinerades också med svenska traditioner när man släppte ut boskapen efter vintern, då rovdjur och häxor behövde skrämmas bort.

Riktigt vilken valborg man nu firar kan dock diskuteras.

– Det finns bara legender och dunkla uppgifter, säger Näsström.

En handlar om en germansk spåkvinna under antiken. En annan berättar om ett kristet helgon, som sägs ha levt på 700-talet. På tyska heter hon Walpurga.

Det gör också en kvinna som sägs ha levt på 1600-talet.

- Hon ska ha beblandat sig med djävulen på berget Brocken i Harz, som var häxornas tillfartsort. Hon erkände under svår tortyr och brändes på bål, säger Britt-Marie Näsström.

I tysk tradition har häxorna sin årliga utfärd på valborgsnatten, som kallas Walpurgisnacht.

Källa: TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.