Närmare 100 000 personer, de flesta av dem studenter, förväntas fira in vårens ankomst i Uppsala i dag. Sedan ett antal decennier är en av valborgsmässoaftons största höjdpunkter champagnegalopperna på stadens nationer.
– Vi tar in ungefär 2000 personer åt gången, men det är ganska stor ruljans, så det lär bli ett par tusen personer som kommer hit under champagnegaloppen, säger Lukas Holmberg.
Kan gå åt 40 000 flaskor
Champagnegaloppen i Uppsala är en tradition som har flera decennier på nacken. Traditionen gick från början ut på att studenterna sprang från mösspåtagningen till en nation där man sedan drack champagne tillsammans. Idag ser traditionen annorlunda ut, och tiotusentals ungdomar kommer att köa till nationerna när det är dags för galoppen.
– Vi har köpt in 8000 flaskor mousserande vin. Och de andra nationerna som ordnar galopper ligger nog inte långt efter, säger Lukas Holmberg.
"Det är inget finvin"
Fem nationer anordnar i år galoppen, vilket sammantaget skulle kunna innebära att 40 000 flaskor champagne - eller mousserande vin - töms inom loppet av de tre timmar galopperna pågår.
– Flaskorna kostar 100 kronor styck hos oss. Men fyllan brukar inte vara något problem. Det är inte direkt någonting man dricker, man sprutar mest ut det, säger Lukas Holmberg och fortsätter:
– Det är inget finvin, ingenting man skulle köpa till en mysig skaldjurskväll.
Uppmanas bära mobilen i plastpåse
Även Stockholms nation - av Uppsalastudenterna kallad "Stocken" - ordnar champagnegalopp. På sin hemsida presenterar man arrangemanget på följande sätt:
"För champagnegaloppen krävs vissa specifika förberedelser. Först och främst se till att klä dig rätt. Det finns stor risk för att bli blöt då champagnegalopp till stor del innebär att man sprutar skumpa på varandra. Se därför till att klä dig därefter. Oömma kläder och skor är något av ett måste. Att ha mobil och plånbok i en plastpåse är också något vi rekommenderar!"
Nationsarbetarna utbildas av polisen
I studentstaden Lund är champagnegalopperna sedan ett antal år förbjudna. I Uppsala finns dock inga planer på att inte låta studenterna spruta ner varandra med bubblande drycker i år, berättar Lisa Sannervik, presstalesman för polisen i Uppsala län.
– Det här är en väldigt gammal tradition i Uppsala, men precis som andra traditioner har den förändrats. Vi har, så sent som förra veckan, haft utbildning i hur exempelvis alkohollagen ser ut med de studenter som ska arbeta under champagnegalopperna för att de ska hantera det här på ett bra sätt, säger hon.
Tredubbelt så många omhändertaganden som under lönehelg
Trots att de flesta studenterna snarare sprutar ut än dricker upp vinet under champagnegaloppen berättar Lisa Sannervik att det är under tidpunkten för galoppen som flest personer omhändertas på grund av att de är för berusade.
– De flesta omhändertaganden brukar ske från klockan 15.00 och fram till timmarna omkring 19-tiden. En lönehelg tar vi in omkring 30 personer, på valborg brukar det vara omkring 100, säger Lisa Sannervik.