40 000 bilar korsar deras tomt: ”Olidligt”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Många bilar passerar byn Käl på väg till Skuleskogens nationalpark.
Foto: PRIVAT

Mer än 40 000 bilar korsar paret Berglunds gård mellan bostadshuset och grillplatsen.

Vägen leder till en nationalpark och alla besökare passerar deras tomt – och nu har byborna fått nog.

– Det här är olidligt, vi kräver att vägen dras om, säger Mari Berglund i byn Käl.

Det finns bara fem hus och nio boende året runt i den lilla byn Käl i Kramfors kommun i Västernorrland. Men mer än 40 000 bilar korsar bybornas tomter under sommarhalvåret, bara några meter från deras hus, vilket SVT var först med att rapportera.

Den smala grusvägen är infartsväg till den populära Skuleskogens nationalpark. Trafiken är fyra gånger större än vad som projekterats – och ökar för varje år.

Mari och Mikael Berglund har fått nog av trafiken på tomten – 40 000 bilar om året.
Foto: PRIVAT
Från paret Berglunds uteplats ses bilarna passera.
Foto: PRIVAT

Kräver ny väg

– Det är frustrerande och mycket störande. Det är som att bo på en byggarbetsplats, bullret hörs in i huset hela dagen, säger Mari Berglund.

Hennes man, Mikael Berglund, är ordförande i byns vägförening som kräver att myndigheterna bygger en ny anslutningsväg. Han förklarar att vägen är byggd på 1930-talet och inte är avsedd för så mycket trafik.

– Vi vet att man vill ha mycket turister och har inget emot det. 40 000 bilar körde över vår gårdsplan förra året. Myndigheterna måste ta ansvar och skapa en hållbar infrastruktur, säger Mikael Berglund.

1,5 meter till vägen

Han förklarar att deras bostadshus ligger på ena sidan av vägen, gäststugan och grillplatsen på den andra. Det är bara tio meter mellan väg och hus – och hos en granne är avståndet bara 1,5 meter.

Myndigheterna har i flera år diskuterat att dra en ny väg utanför byn. Men inget har hänt och byborna börjar tröttna.

– Jag förstår frustrationen och vi har haft en helt exceptionell ökning av antalet besökare ... Efter sommaren kommer vi att ta upp frågan igen ... då handlar det om att fatta ett beslut om hur vi ska gå vidare, säger Torbjörn Engberg, enhetschef på enheten för skyddad natur på länsstyrelsen i Västernorrland, till SVT. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.