Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

4 svenska hatsajter - det behöver du veta

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressen har de senaste dagarna skrivit om det främlingsfientliga nätverket Granskning Sverige.
Foto: Faksimil Expressen.se
Och hur Granskning Sverige har kopplingar till hatsajten Fria Tider.
Foto: Faksimil Expressen.se

Expressen har rapporterat om det främlingsfientliga nätverket Granskning Sverige och dess kopplingar till hatsajten Fria Tider.

Det här är en enkel förklaring av de svenska hatsajterna.

■ Granskning Sverige

Det främlingsfientliga nätverket Granskning Sverige har satt i system att lura till sig "intervjuer" från politiker, opinionsbildare och journalister. Samtalen klipps sedan ihop för att framställa den intervjuade i dålig dager och handlar ofta om invandring. En av de tongivande bakom Granskning Sverige är "Erik Johansson" som nyligen röjde sin egen identitet: Fabian Fjälling, 48, från Torslanda.


LÄS OCKSÅ: Näthataren Jim Olsson registrerade sajten Granskning Sverige


■ Fria Tider

Fria Tider är en av landets mest tongivande hatsajter och har koppling till Granskning Sverige genom att bolaget bakom hatsajten, Tallinnregistrerade FT News Group OU, äger domännamnet granskningsverige.se. Mannen bakom Fria Tider, Widar Nord, berättar också för Expressen att de köpt bilder av Granskning Sverige och publicerat utskrivna intervjuer från det främlingsfientliga nätverket.


LÄS OCKSÅ: Högerextrem propaganda från Fria tider utreds av Ikea


■ Avpixlat

Avpixlat är en av Sveriges mest kända hatsajter och efterträdde Politiskt inkorrekt som lades ned 2011. Sajten har flera kopplingar till Sverigedemokraterna - bland annat har SD-ledamoten Kent Ekeroth hjälpt till att samla in pengar till driften av sajten. SD-toppen Mattias Karlsson har också skrivit anonymt för Avpixlat, vilket Expressen har kunnat avslöja.


LÄS OCKSÅ: Expressen avpixlar anonyma skribenter


■ Nya Tider

Tidningen Nya Tider drivs av Vavra Suk, som har en bakgrund i främlingsfientliga Nationaldemokraterna som var ett utbrytarparti från Sverigedemokraterna. Suk drev tidigare Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag. Nya Tider får presstöd och tidningen väckte uppmärksamhet när de deltog i Bok- och biblioteksmässan i Göteborg i höstas.


LÄS OCKSÅ: Bokmässan erbjöd Nya Tider ersättning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.