Expressen har de senaste dagarna skrivit om det främlingsfientliga nätverket Granskning Sverige. Foto: Faksimil Expressen.seExpressen har de senaste dagarna skrivit om det främlingsfientliga nätverket Granskning Sverige. Foto: Faksimil Expressen.se
Expressen har de senaste dagarna skrivit om det främlingsfientliga nätverket Granskning Sverige. Foto: Faksimil Expressen.se
Och hur Granskning Sverige har kopplingar till hatsajten Fria Tider. Foto: Faksimil Expressen.seOch hur Granskning Sverige har kopplingar till hatsajten Fria Tider. Foto: Faksimil Expressen.se
Och hur Granskning Sverige har kopplingar till hatsajten Fria Tider. Foto: Faksimil Expressen.se

4 svenska hatsajter - det behöver du veta

Publicerad

Expressen har rapporterat om det främlingsfientliga nätverket Granskning Sverige och dess kopplingar till hatsajten Fria Tider.

Det här är en enkel förklaring av de svenska hatsajterna.

Granskning Sverige

Det främlingsfientliga nätverket Granskning Sverige har satt i system att lura till sig "intervjuer" från politiker, opinionsbildare och journalister. Samtalen klipps sedan ihop för att framställa den intervjuade i dålig dager och handlar ofta om invandring. En av de tongivande bakom Granskning Sverige är "Erik Johansson" som nyligen röjde sin egen identitet: Fabian Fjälling, 48, från Torslanda.

 

LÄS OCKSÅ: Näthataren Jim Olsson registrerade sajten Granskning Sverige

 

Fria Tider

Fria Tider är en av landets mest tongivande hatsajter och har koppling till Granskning Sverige genom att bolaget bakom hatsajten, Tallinnregistrerade FT News Group OU, äger domännamnet granskningsverige.se. Mannen bakom Fria Tider, Widar Nord, berättar också för Expressen att de köpt bilder av Granskning Sverige och publicerat utskrivna intervjuer från det främlingsfientliga nätverket.

 

LÄS OCKSÅ: Högerextrem propaganda från Fria tider utreds av Ikea

 

Avpixlat

Avpixlat är en av Sveriges mest kända hatsajter och efterträdde Politiskt inkorrekt som lades ned 2011. Sajten har flera kopplingar till Sverigedemokraterna - bland annat har SD-ledamoten Kent Ekeroth hjälpt till att samla in pengar till driften av sajten. SD-toppen Mattias Karlsson har också skrivit anonymt för Avpixlat, vilket Expressen har kunnat avslöja.

 

LÄS OCKSÅ: Expressen avpixlar anonyma skribenter

 

Nya Tider

Tidningen Nya Tider drivs av Vavra Suk, som har en bakgrund i främlingsfientliga Nationaldemokraterna som var ett utbrytarparti från Sverigedemokraterna. Suk drev tidigare Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag. Nya Tider får presstöd och tidningen väckte uppmärksamhet när de deltog i Bok- och biblioteksmässan i Göteborg i höstas.

 

LÄS OCKSÅ: Bokmässan erbjöd Nya Tider ersättning

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag