Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

4 av 5 svenska kvinnor har utsatts för sexuella trakasserier

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Under de senaste dagarna har tusentals kvinnor delat med sig av sina upplevelser i sociala medier under hashtaggen #MeToo, med syftet att belysa hur vanligt det är att kvinnor utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp.
Foto: WILFREDO LEE / AP TT NYHETSBYRÅN
78 procent av de tillfrågade kvinnorna uppger att de har blivit utsatta för minst ett ovälkommet sexuellt närmande eller övergrepp.
Foto: KRISTER LARSSON LARSSON

Nära 80 procent av alla kvinnor i Sverige har utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp.  

Det visar en opinionsundersökning som Demoskop gjort för Expressen. 

Det vanligaste övergreppet är tafsande. 

– Den vanligaste förövaren är en främling och det vanligaste sammanhanget där man drabbas är på krogen, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop. 

Under hashtaggen #Metoo har tiotusentals kvinnor skrivit om sina erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp i sociala medier. Ett initiativ som också hyllas av utrikesminister Margot Wallström – som öppnar för politisk förändring. 

– Vi måste fundera på hur vår lagstiftning ser ut, säger hon till TT. 

– Det är modiga kvinnor och flickor runt om i världen men jag tänker också som politiker: Vad gör vi? Det räcker inte med den här typen av upprop utan det måste leda till åtgärder, säger Margot Wallström.

På uppdrag av Expressen har Demoskop gjort en opinionsundersökning i ämnet. Resultatet är nedslående – hela 78 procent av de tillfrågade kvinnorna uppger att de har blivit utsatta för minst ett ovälkommet sexuellt närmande eller övergrepp, medan 28 procent av de tillfrågade männen har blivit det.  


LÄS MER: Sju kvinnor berättar om sina erfarenheter av sexuella övergrepp


Problemet är större bland personer under 40 år än dem som är äldre än så.  

 – Undersökningen bekräftar bilden av alla vittnesmål som kommit fram i sociala medier de senaste dagarna. Problemen med olika slags sexuella trakasserier är mycket utbredda. Det är bara en minoritet av kvinnor som inte har blivit utsatta, och i allt väsentligt är det män som är förövare, säger Peter Santesson chef för opinionsanalys på Demoskop.

– Även bland män som utsätts för sexuella trakasserier är det i stor utsträckning andra män som är förövare, fortsätter han. 


Så många har drabbats

78 procent av de tillfrågade kvinnorna uppger att de har utsatts för minst ett ovälkommet sexuellt närmande eller övergrepp. 28 procent av männen uppger att de blivit det. 


Av de tillfrågade under 40 år har 65 procent av de tillfrågade drabbats. Siffran för dem över 65 år är 38 procent. 


Det vanligaste övergreppet är tafsande. Det har drabbat 58 procent av kvinnorna och 18 procent av männen. 


18 procent av de kvinnor som drabbats uppger att det handlade om ett grovt övergrepp. Två procent av de utsatta männen har uppgett att övergreppet var grovt. 


LÄS MER: Löfven: Allt för sällan får män ta konsekvenserna 


#MeToo började efter att flera kvinnor öppet berättat som hur de blivit utsatta för övergrepp av Hollywoodproducenten Harvey Weinstein.
Foto: CHARLES SYKES / AP TT NYHETSBYRÅN

Tafsande allra vanligast

Det vanligaste övergreppet är tafsande – vilket drabbat 58 procent av kvinnorna och 18 procent av männen. Nästan en femtedel av kvinnorna som utsatts uppger att de var fråga om ett grovt övergrepp. 

En dryg tredjedel av de kvinnor som blivit utsatta för övergrepp har drabbats på sin arbetsplats. 

– Den vanligaste förövaren är en främling och det vanligaste sammanhanget där man drabbas är på krogen. Det är inte särskilt förvånande att nöjeslivet ser ut så. Men många blir också utsatta av personer i sin närhet, inte minst på jobbet, säger Peter Santesson. 

Undersökningen visar också att klart fler kvinnor än män har utsatts för sexuella trakasserier på nätet. 


Här sker övergreppen

65 procent av dem som drabbat uppger att förövaren var en främling. 35 procent uppger att förövaren är någon inom bekantskapskretsen. 


33 procent av drabbade kvinnor har utsatts av kolleger på arbetsplatsen, medan 19 procent av männen blivit det. 


16 procent av drabbade kvinnor har utsatts av någon överordnad på arbetsplatsen, medan detta gäller 6 procent av drabbade män.


Det är allra störst risk att bli utsatt är på krogen och i nöjeslivet. 


25 procent av drabbade kvinnor har utsatts på nätet, medan siffran för männen är två procent. 


Enligt undersökningen tycker en klar majoritet av de tillfrågade, 87 procent, att sexuella övergrepp är ett allvarligt samhällsproblem. 

– Sexuella övergrepp uppfattas som ett allvarligt samhällsproblem i alla läger. Kvinnor ser allvarligare på det än män, vilket delvis hänger samman med att de är utsatta i större utsträckning, säger Peter Santesson. 


De är förövare

När kvinnor utsatts för sexuella trakasserier var förövaren en man i 97 procent av fallen. 


För männen ser det annorlunda ut. I 42 procent av fallen var förövaren en man, i 41 procent av fallen var förövaren en kvinna. I 17 procent av fallen låg både män och kvinnor bakom övergreppen. 


15 procent av drabbade under 40 år uppger att förövaren var kvinna. Bland de drabbade över 65 var förövaren en kvinna i tre procent av fallen. 


LÄS MER: Linda Bengtzing om chefens förslag: "Kom med i vår sexklubb" 


67 procent av dem som själva utsatts tycker att sexuella trakasserier och övergrepp är ett mycket allvarligt problem, medan 47 procent av dem som inte utsatts tycker det. 

– De som själva har drabbats ser allvarligare på frågan än andra. Men därmed inte sagt att andra skulle ta lätt på frågan. Det här är ett samhällsproblem som engagerar brett, säger Peter Santesson. 


Så gjordes undersökningen

Målgrupp: Allmänheten.


Undersökningsperiod: 17 oktober 2017.


Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.


Antal genomförda intervjuer: 1 019 intervjuer.

Vet du mer? Vill du dela med dig av din berättelse? Hör av dig till Expressen – du kan vara anonym och om du vill kan du tipsa via vår krypterade tjänst. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.