Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fyraårig pojke rymde från förskolan och drunknade i pool – tre åtalas

4-årig pojke rymde från förskolan och drunknade i en familjs pool i närheten.
Pojken rymde från sin förskola och drunknade i en pool i området.
Foto: Gorm Kallestad / TT NYHETSBYRÅN

4-åringen klättrade över staketet och rymde från förskolan.

Då drunknade pojken i en pool.

Nu åtalas tre personer misstänkta för vållande till annans död.

Det var i mitten av juni som den 4-årige pojken tog sig ut från förskolan i Södertälje genom att klättra över ett lågt staket.

Ingen vuxen hade då uppsikt över honom.

Pojken drunknade sedan i en familjs pool i närheten.

Nu väcks åtal mot tre personer, misstänkta för vållande till annans död. Åklagaren menar att de varit oaktsamma genom att inte vidta säkerhetsåtgärder på grund av staketet. 

Det är två personer ur förskolepersonalen och ordföranden för stiftelsen som äger och hyrt ut lokalen som åtalas.

– Jag menar att det låga staketet var en känd säkerhetsrisk för de åtalade. Trots detta har staketet inte åtgärdats och man har inte heller vidtagit andra åtgärder som att till exempel spärra av området där staketet var lågt eller placera en pedagog med uppsikt över staketet.  Underlåtenheten att vidta säkerhetsåtgärder menar jag var avgörande för att 4-åringen tog sig till poolen och drunknade, säger kammaråklagare Cecilia Tepper i ett pressmeddelande.

Välkomnar prövning

Advokat Carl-Oskar Morgården företräder stiftelsens ordförande, som bestrider straffrättsligt ansvar.

– Min klient är precis som alla andra inom föreningen bedrövad över den mycket tragiska händelsen. Utredningen har självklart varit påfrestande och hon välkomnar att frågan nu prövas rättsligt.

Även om det konstateras att staketet bidragit till olyckan och att hans klient varit oaktsam, så menar försvaret att det saknas tillräckligt orsakssamband mellan det och drunkningsolyckan, säger han.

– Förundersökningen visar enligt min bedömning att flera olyckliga omständigheter samverkade. För det första behövde pojken särskild tillsyn, något som inte uppenbarligen inte fungerade vid olyckstillfället. Dessutom var staketet runt villatomten och poolskyddet inte tillräckligt för att förhindra olyckan.

Några var hemma

Familjen som äger poolen i närheten av förskolan har däremot haft ett tillräckligt skydd kring poolen, enligt åklagaren. 

– Poolen ligger på baksidan av deras hus och poolskyddet har i vart fall delvis varit på. Några i familjen har varit hemma och haft viss uppsikt över den. Utifrån en sammantagen bedömning menar jag att de inte har varit straffbart oaktsamma och därför åtalar jag inte dem, säger Cecilia Tepper vidare.

Polisen meddelade tidigt att de inlett en förundersökning om vållande till annans död, men att ingen då delgivits misstanke. Men nu väcks alltså åtal. Åklagaren vill också att stiftelsen som äger fastigheten ska betala en företagsbot på 1,5 miljoner.

– En sådan här utredning syftar inte bara till att utreda om nån kan misstänkas för brott eller inte. Det finns intresse att förhindra olyckor framöver också, sa åklagaren Tobias Kudrén, som tidigare ledde utredningen till SVT i somras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.