4-åring blev inte bjuden på kalas – på grund av funktionsnedsättning

Födelsedagsbarnets föräldrar erkände att de hanterat inbjudningarna dumt, men försvarade sig med att ”det är ju så svårt när ingen förstår vad han säger”. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Fotograferna Holmberg / TT NYHETSBYRÅN
En del föräldrar valde att bojkotta kalaset för att ta ställning för fyraåringen, skriver SVT. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

En fyraåring blev inte bjuden på barnkalas – på grund av sin språkstörning.

Att frysas ut socialt på grund av funktionsnedsättning är vanligt, enligt Afasiförbundet.

– Hjärtat går sönder. Det är en sådan otrolig litenhet, för det är faktiskt föräldrarna och inte barnen som väljer bort, säger mamman till fyraåringen till SVT Nyheter. 

När en mamma fick reda på att hennes fyraåriga son var den enda som inte blev bjuden på kalas trodde hon först att det var ett misstag. 

Efter lite detektivarbete visade det sig att sonen inte blivit inbjuden på grund av sin språkstörning.

Men det var inte de andra förskolebarnen, utan föräldrarna, som tagit beslutet att utesluta sonen ur gemenskapen.

– Hjärtat går sönder. Det är en sådan otrolig litenhet, för det är faktiskt föräldrarna och inte barnen som väljer bort. Man inser att vi har så otroligt långt kvar för att de här barnen ska få finnas till. Han har en funktionsnedsättning, de gav honom ett funktionshinder, säger mamman till SVT Nyheter.

Bristande policy

Fyraåringen lider av en språkstörning som gör det svårare att kommunicera. Att förstå sin omgivning däremot har fyraåringen inte några problem med – vilket innebar att mamman tvingades förklara för sin son varför han var den enda i förskoleklassen utan en inbjudan.

Händelsen skakade mamman som beslöt sig för att kontakta förskolegruppens föräldrar i ett mejl för att tillsammans komma överens om hur man agerar i dessa situationer.

Födelsedagsbarnets föräldrar erkände att de hanterat inbjudningarna dumt, men försvarade sig med att ”det är ju så svårt när ingen förstår vad han säger”.

Andra föräldrar valde att bojkotta kalaset för att ta ställning för fyraåringen.

– Det var ett fantastiskt statement. Men det är synd för barnet som fyller år, att det blir en vuxenpolitisk sak av det, säger mamman till SVT.

Afasiförbundet: ”Vanligt problem”

Att bli socialt utstött till följd av sin funktionsnedsättning är vanligt menar Linda Bergfeldt, kanslichef på Afasiförbundet som organiserar barn med språkstörning och deras anhöriga.

I fyraåringens fall kritiserar Linda Bergfeldt förskolan för en bristande policy.

– Alla medvetna förskolor brukar ha en policy om att man inte får dela ut inbjudningskort på förskolan. Det brukar ingå i diskrimineringspolicyn, att man sköter det privat. Den här situationen kan bero på brist på kunskaper och insikter. Men det saknas också inlevelse för den här pojken och hans föräldrar, säger Linda Bergfeldt till SVT.

Barn med funktionsnedsättning tenderar att behandlas ännu värre när de når skolåldern, vilket gör det viktigt att undvika en särbehandling tidigt. Lösningen enligt Linda Bergfeldt stavas bättre kunskap i samhället.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.