Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

4-årige Kaïs smittad – låg i koma i sex dagar

Det har tidigare kommit larm från Storbritannien att barn med covid-19 utvecklat kawasaki-liknande symtom.
Fyraårige Kaïs i Belgien drabbades av en väldigt svår coronasjukdom och försattes i konstgjord koma.Foto: Privat / Facebook
Foto: RICCARDO ANTIMIANI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fyraårige Kaïs i Belgien drabbades av en väldigt svår coronasjukdom och försattes i konstgjord koma.

Men förra veckan kom lyckobeskedet – han kunde tas ur koman och är nu på bättringsvägen, rapporterar DH Les Sports.

– Media sa att viruset var ofarligt för våra barn, ändå utvecklade min son multiinflammatoriskt syndrom och sjukdom av covid-19, har pappan sagt.

Spridningen av coronaviruset

För ungefär två veckor sedan försatte läkarna den 4-årige pojken Kaïs i konstgjord koma, efter att han blivit svårt sjuk i covid-19.

Enligt pappan ska han ha utvecklat den inflammatoriska sjukdomen MIS-C, liknande kawasakis sjukdom.

Han var då den yngsta personen att vårdas på intensivvårdsavdelning på sjukhuset, enligt dess vd. 

Han har sedan dess kämpat mot viruset, och vårdats med respirator, fram till för ungefär en vecka sedan då han kunde väckas ur koman.

Den belgiska tidningen DH Les Sports har följt pojken och hans familj sedan han blev allvarligt sjuk. Där berättar pappan, Grégory Chaudy, att hans sons hälsotillstånd förbättras dag för dag.

– Jag pratade med honom över videosamtal, han är bättre i dag, sa han till tidningen i torsdags.

Oroades inte – tills sonen drabbades

När sonen insjuknade, varnade Grégory andra föräldrar och uppmanade dem att ta viruset på allvar.

Jag var inte orolig för covid-19 förrän min egen son drabbades av sjukdomen, döende i sin sjukhussäng, hyperventilerar, med sitt hjärta och sin andning kritiskt drabbade, som ber mig komma hem, jämrande”, har han skrivit enligt DH Les Sports.

För att kunna vaka över sin son stängde pappan ner sin affärsverksamhet utanför Bryssel. Nu har de öppnat igen medan Kaïs återhämtar sig. 

– Men det är inte det viktigaste. Det är ett hårt slag, men jag och min fru föredrar att vara fattiga med en son som mår bra. 

Så lät det i början av pandemin – experternas uttalanden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.