Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

4 000 kan få stanna – även om lagen ratas

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SAMUEL UNéUS

4 000 av de 9 000 ensamkommande kan få stanna i Sverige med stöd av den nya gymnasielagen – även om den underkänns av Migrationsöverdomstolen.

Detta på grund av att Migrationsverket fortsätter pröva ärenden i väntan på ett prejudikat. 

– Ja, absolut, så är det, säger Anita Linder, lagman vid Migrationsöverdomstolen.

Nyligen meddelade Migrationsdomstolen i Malmö den första domen där den nya lagen om ensamkommande tillämpats. Men den nya lagen går inte att tillämpa på det ärendet, menar domstolen. 

Under tisdagen kom beskedet om att domen överklagas.

Om Migrationsöverdomstolen beviljar ärendet prövningstillstånd blir det kommande beslutet där prejudicerande. Det innebär att både migrationsdomstolarna och Migrationsverket måste rätta sig efter beslutet i framtiden.

Men i väntan på besked från Migrationsöverdomstolen fortsätter nu Migrationsverket att pröva ärenden med den nya lagen som stöd. Och de uppehållstillstånd som beviljas av verket går inte att överklaga. Även om Migrationsöverdomstolen skulle avgöra att den nya lagen inte ska användas, går det alltså inte att ändra Migrationsverkets beslut om uppehållstillstånd i efterhand.

 

Det var i november som Miljöpartiet och Socialdemokraterna presenterade sin uppgörelse gälande ensamkommande unga som studerar på gymnasiet. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

I praktiken innebär det att alla som prövas direkt av Migrationsverket kan få uppehållstillstånd med stöd av en lag som sedan inte accepteras av Sveriges domstolar – om det skulle bli fallet.

Det handlar i så fall om ungefär 4 000 personer.


LÄS MER:
Asylsökande överklagar dom om gymnasielag

"Helt och hållet upp till Migrationsverket"

Anita Linder är lagman på Migrationsöverdomstolen och chef över den avdelning som kommer att behandla den överklagade domen från Migrationsdomstolen i Malmö.

Hon bekräftar att Migrationsverket nu kan bevilja uppehållstillstånd med stöd av en lag som i slutänden kanske inte går att tillämpa.

– Ja, absolut, så är det, säger Anita Linder.

Skulle Migrationsverket kunna invänta besked från Migrationsöverdomstolen?

– Som jag ser det är det helt och hållet upp till Migrationsverket. De har ju trots allt ett krav på sig att avgöra sina ärenden så fort som möjligt. Och om de bedömer att de inte vill ligga på dem i ett par månader, så kan inte jag se att det är fel av dem att göra så.

Först ska Migrationsöverdomstolen nu avgöra om ärendet från Malmö får prövningstillstånd. Detta kan göras när tidsfristen för överklagan löpt ut, om ungefär två veckor. Om prövningstillstånd beviljas bedömer Anita Linder att det kommer ta ungefär två månader innan en dom kan meddelas.

– Normalt sett tar det egentligen längre tid, men vi försöker göra det så snart vi kan i det här fallet. Det är klart att det är viktigt att det kommer ett besked i den här frågan så fort som möjligt, säger Linder.

Det skulle innebära att ett beslut kan komma i slutet av september.


LÄS MER: Migrationsdomstolen kritiserar nya gymnasielagen

Chefsrådmannen: "Visst kan det bli så"

Kirsi Laakso Utvik är chefsrådman vid Migrationsdomstolen i Stockholm. Även hon bekräftar att Migrationsverket nu kan bevilja uppehållstillstånd med stöd av en lag som i slutänden kanske inte går att tillämpa.

– Ja, visst kan det bli så, absolut.

Hon bekräftar även att uppehållstillstånd som Migrationsverket nu delar ut med stöd av den nya lagen är definitiva och inte möjliga att överklaga senare – oavsett vad Migrationsöverdomstolen beslutar.

– Nej, det finns inget klagoberättigande då, säger Kirsi Laakso Utvik.

Migrationsverket vill inte svara

Expressen har sökt Migrationsverket, men de vill inte ställa upp på en intervju.

På en skriftlig fråga om Migrationsverkets nuvarande förfarande kan leda till att personer får uppehållstillstånd med stöd av en lag som inte går att tillämpa, svarar presstjänsten i ett mejl:

"Detta är en hypotetisk fråga. Migrationsverket handlägger fortsatt ärenden om uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier som vanligt, och tillämpar alltså den nya lagstiftningen."

Vi frågar även hur lång tid det kommer ta för Migrationsverket att göra samtliga prövningar.

"Vi beräknar att vi kan hantera majoriteten av de ärenden som inkommer under sommarmånaderna och början av hösten", skriver presstjänsten.

När Migrationsöverdomstolen väl lämnat ett eventuellt besked rörande den nya lagen kommer Migrationsverket alltså sannolikt redan fattat beslut i de flesta av de 4 000 ärendena.

Invände inte mot de slopade identitetskraven

Under beredningen av den nya lagen fick lagtextens formulering hård kritik, bland annat från Lagrådet. Därefter valde regeringen att göra ändringar i lagen – men ändringarna skickades inte på ny remiss till Lagrådet. 

En av ändringarna var att man tog bort beviskravet för en person att styrka sin identitet. Det är den delen av lagtexten som Migrationsdomstolen i Malmö menar inte går att tillämpa, eftersom den strider mot gällande rätt.

Inför domslutet i Malmö yttrade sig Migrationsverket i ärendet. Verket menar, i strid med Migrationsdomstolen, att den sökande borde ha beviljats uppehållstillstånd med den nya lagen som stöd.

Migrationsverket invände inte mot de slopade identitetskraven i sitt yttrande.

 

Så görs prövningarna

De 9 000 ensamkommande som omfattas av den nya lagen kan delas in i två grupper: de som står inför prövning hos Migrationsverket och de som står inför prövning i domstol.

 

Migrationsdomstolarna bedömer själva att 5 000 av de 9 000 ensamkommande kommer att prövas i domstol, uppger Migrationsverket.

 

Resterande 4 000 kommer alltså att prövas direkt av Migrationsverket. Denna grupp består dels av personer som redan har fått lagakraftvunna utvisningsbeslut, och dels av personer som ännu inte hunnit få något beslut  av Migrationsverket på sin asylansökan.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.