3D-skrivaren bygger ett hus på 24 timmar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
University of Southern California testar just nu en gigantisk 3D-skrivare som skulle kunna revolutionera byggbranschen. Bilden är från ett annat tillfälle.
Foto: Julie Jacobson

Vill du flytta in i ett nybyggt hus i morgon?

Finns inte huset ännu?

Ingen fara.

Forskare i Kalifornien uppger att de har utvecklat en 3D-skrivare som kan bygga ett helt hus på 24 timmar, skriver MSN News.

University of Southern California testar just nu en gigantisk 3D-skrivare som skulle kunna revolutionera byggbranschen - och leda till massarbetslöshet bland byggarbetare.

Den gigantiska maskinen ska nämligen vara kapabel att bygga ett 230 kvadratmeter stort hus på ett dygn.

Professor Behrokh Khoshnevis har designat maskinen som sprutar ut betong och kan bygga ett hem enligt ritningar som programmeras in i ett datorprogram.

– Den skalar helt enkelt upp 3D-skrivare, säger han till MSN News.

Teknologin kallas för Contour Crafting och skulle kunna innebära att priset på hus faller vilket skulle göra det möjligt för miljontals människor att få riktiga hem.

– I början av 2000-talet bor nästan en miljard människor runt hela världen i slummen. De här byggnaderna är en lösning på konventionellt byggande som är långsamt, arbetskrävande och ineffektivt, säger Khoshnevis till MSN News.

"Bråkdel av kostnaden"

Enligt Khoshnevis är hus en av de sista sakerna som inte tillverkas automatiskt.

Maskinen fungerar som en robot som använder verktyg som normalt används för hand. På en byggarbetsplats skulle några personer bara behöva lägga ner två räls en bit utanför husets grund - och sedan gör maskinen resten av jobbet. Människor skulle bara behöva hänga upp dörrar och sätta in fönster när huset är färdigbyggt.

– Byggnaderna är designade av en dator och byggda av en dator. Hela områden kan byggas på bara en bråkdel av kostnaden, en bråkdel av tiden, mycket säkrare och med en arkitektonisk flexibilitet som vi aldrig har sett förut, säger Khoshnevis till MSN News.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.