39 svenskar fick hjälp hem – Anna blev kvar

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen.
Rosanna Holmström satt fast i Peru i två veckor innan hon lyckades få plats på ett flyg hem till Sverige.
Foto: Privat
Anna Hernandelius är fortfarande kvar i Peru och försöker förtvivlat hitta något flyg för att komma hem.
Foto: Privat
Foto: RODRIGO ABD / AP TT NYHETSBYRÅN

Nyligen kom 39 svenskar hem tack vare ett flygplan bokat av danska UD.

Men det är fortfarande drygt 70 svenskar som sitter fast i Peru.

– Ambassaden säger att de försöker få med oss på flyg som går till andra länder, berättar Anna Hernandelius från Lima.

Och Rosanna Holmström, som precis kommit hem, berättar om en dramatisk hemresa.  

Över hundra svenskar blev fast i Peru samtidigt som myndigheterna där infört en total lockdown för att bekämpa coronavirusets framfart. Många har suttit som i husarrest och haft svårt att få någon hjälp överhuvudtaget.

UD har hela tiden uppmanat till tålamod och jagat platser på flygplan som andra länder skickat till Peru för att evakuera sina egna medborgare. Tidigt på fredagsmorgonen landade ett SAS-plan på Kastrup i Köpenhamn, som danska UD arrangerat.  

De flesta av passagerarna var danska medborgare, men det var även 39 svenskar med ombord.

En av dem var Rosanna Holmström, som berättar om en dramatisk hemresa.

– Jag satt fast i två veckor i en liten ort i djungeln. Det var utegångsförbud. Sen kom beskedet om platser på planet. Det gällde att boka själv så snabbt man kunde, jag fick en plats i business class för 20 000 kronor. Sen var jag tvungen att få ett intyg från ambassaden att jag hade rätt att resa genom landet, berättar Rosanna.

Poliskontroller och ficklampor i ansiktet

Intyget kom fram i sista stund och sedan blev det en kamp mot klockan för att hinna till flygplatsen i Lima.

– Jag fick kontakt med en privatperson som körde mig med bil. Vi körde i 21 timmar i sträck. Det var jag och en kille från Danmark. Vi körde hela tiden, nästan utan någon paus. Det var stenar på vägen, vi körde fast i lera och fick putta bilen mitt i natten, berättar Rosanna.

Utmed hela vägen var det drygt 25 poliskontroller.

– Vi stoppades varje gång. Det var rejält beväpnade poliser och militärer. De lyste med ficklampa i ansiktet på oss, vi fick hålla upp passet under hakan och så tog de en bild på oss. Men sedan fick vi också poliseskort emellanåt. Det var en väldigt tuff resa, säger Rosanna och fortsätter:

– När vi kom fram till Lima så fick vi ta oss till en militärflygplats, den vanliga flygplatsen är stängd. Så SAS-planet flög därifrån.

”Många svenskar som är kvar är rädda”

Kvar i Peru är drygt 70 svenskar.

En av dem är Anna Hernandelius.

– Ambassaden säger att de försöker få med oss på flyg som går till andra länder. Och att de jobbar på att få till ett skandinaviskt flyg nästa vecka, men de har fortfarande inte fått tillstånd från Perus regering, berättar Anna.  

Rosanna Holmström är väldigt glad att vara hemma igen.

– Det är jätteskönt att vara hemma. Många svenskar som är kvar är rädda. Jag är jättebesviken på svenska UD som inte kan göra som Danmark och skicka ett eget plan till Peru. Det är tråkigt när Sverige åker snålskjuts på andra länder, sa Rosanna när hon hade landat.

Senare kom beskedet att SAS, på uppdrag av svenska UD, ska skicka ett plan till Peru. 

Svenskarna på plats i landet har uppmanats att snarast boka biljetter på det flyg som lämnar Lima för Stockholm den 7 april. Resenärerna kommer sedan samlas på en mötesplats för vidare transport till flyget. 

Se hela specialsändningen om corona

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.