39-åringens eget intyg visar: Är sprängexpert

En företagare som jobbat med den terrormisstänkte 39-åringen minns honom som en lugn byggjobbare och asbestsanerare.
"I slutet av intervjun visade han upp ett intyg på att han hade sprängkunskaper och berättade att han kunde spränga också", säger en byggföretagare.
39-åringen misstänks för att ha kört lastbilen in i folkmassan på Drottninggatan.
Foto: / AP TT NYHETSBYRÅN

På byggen i Sverige var 39-årige Rakhmat Akilov känd som den tystlåtne asbestsaneraren - nu misstänks han för terroristbrott.

Det finns också misstankar om att han haft en bomb i lastbilen.

I en anställningsintervju i höstas uppgav 39-åringen för en byggföretagare att hade specialkunskaper för att hantera sprängämnen.

– Han visade upp ett intyg på att han hade sprängkunskaper och berättade att han kunde spränga också, berättar företagaren.

39-åringe Rakhmat Akilov, som sitter anhållen på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord, har under de senaste åren jobbat som asbestsanerare på olika byggen i Stockholmstrakten. För att arbeta som asbestsanerare krävs en specialutbildning som han hade skaffat.

Expressen har pratat med en byggföretagare inom saneringsbranschen som anlitat 39-åringen genom en underentreprenör.

– Jag vet vem killen är. Han har varit på anställningsintervju hos oss. Han har också jobbat för ett annat företag som underentreprenör på våra arbetsplatser, säger byggföretagaren.

– Vi visste att papperna var i ordning på honom eftersom det var min kollega som hade utbildat den här killen på sina kurser.


LÄS MER: Misstänkte terroristen kopplad till tidigare städhärva


I höstas fick byggföretagaren ett större kontrakt på asbestsanering där han snabbt behövde mer personal och han frågade då underentreprenören om hjälp med namn.

– Vi behövde fem asbestsanerare för att starta upp ett projekt, säger byggföretagaren.

En företagare som jobbat med den terrormisstänkte 39-åringen minns honom som en lugn byggjobbare och asbestsanerare.

Byggföretagaren minns intervjun med Rakhmat Akilov

Anställningsintervjun med Akilov hölls i höstas och byggföretagaren minns den väl.

– Först pratade vi om det allmänna. Hans svenska var lite svår att förstå så vi pratade en del om att det var viktigt att han utvecklade sin svenska.

Intervjun handlade sedan om hans erfarenhet inom asbestsanering – men 39-åringen kom också med en överraskande upplysning.

– I slutet av intervjun visade han upp ett intyg på att han hade sprängkunskaper och berättade att han kunde spränga också. Vi skrattade mest åt det och förklarade att vi inte höll på med det. Det krävs helt andra tillstånd i Sverige för det, berättar byggföretagaren.


LÄS MER: Bilderna visar: Här är terroristens flyktväg


Han minns den terrormisstänkte 39-åringen som en lugn byggjobbare och asbestsanerare. Akilov gav inte uttryck för några extrema åsikter och nyheten om att han är gripen efter dådet på Drottninggatan kom som en överraskning.

– Han stack inte ut. Det var inte någon man lade märke till. Han skötte sitt jobb och sa inte så mycket, säger byggföretagaren.

"I slutet av intervjun visade han upp ett intyg på att han hade sprängkunskaper och berättade att han kunde spränga också", ska 39-åringen ha sagt i en arbetsintervju.

Har inte fått frågor om den misstänkte

Han har hittills inte fått några frågor från polisen om Akilov men är beredd att ställa upp på förhör.

– Om jag vet något som kan hjälpa dem vidare i utredningen kommer jag självklart göra det, säger byggföretagaren.

Hittills har han kollat sin dokumentation från intervjun och hittat en bild på 39-åringen och en kollega. Han hittade också deras konversation på Facebook – men den försvann under lördagen när den terrormisstänktes Facebookkonto togs bort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.