Nya uppgifter har framkommit om den misstänkte 39-åringen.2014 sökte han om uppehållstillstånd i Sverige – men fick avslag.
Nya uppgifter har framkommit om den misstänkte 39-åringen.2014 sökte han om uppehållstillstånd i Sverige – men fick avslag.

39-åringen skulle utvisas – hade avvikit

Publicerad

Nya uppgifter har framkommit om Rakhmat Akilov, 39, som är anhållen misstänkt på sannolika skäl för terroristbrott genom mord.

2014 sökte han om uppehållstillstånd i Sverige – men fick avslag.

Nyligen fattade Migrationsverket ett beslut om utvisning.

– Vi vet att han har visat för extrema organisationer som IS, säger kommenderingschefen Jonas Hysing.

Det var på fredagskvällen som 39-årige Rakhmat Akilov greps i Märsta, och som nu är anhållen misstänkt på för terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm.

Sedan mannen greps på fredagen kom uppgifter om att han passade in på signalementet, hade glassplitter på sina kläder och en rånarluva. Därefter stärktes misstankarna, det uppgav rikspolischefen Dan Eliasson på en presskonferens.

Då bekräftade även säkerhetspolischefen Anders Thornberg att Akilov förekommit i Säpos underrättelseflöde tidigare.

Under söndagen framkom ytterligare uppgifter om Akilov. Uzbeken ansökte om uppehållstillstånd i Sverige 2014, men fick avslag i juni 2016. Nyligen fattade Migrationsverket beslut om utvisning.

Jan Evensson polischef för Region Stockholm säger på söndagens presskonferens att personen var efterlyst som avvikande, när han inte lämnat landet.

– Han var avviken och fanns inte på adressen som var angiven, säger Evensson.

 

LÄS ÄVEN: Alla fyra dödsoffer har identifierats

 

Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson: "Fullt ös"

Fortsatt berättar han om utredningen:

– Bevisningen kring hans misstankar har stärkts och utredningen går bra, säger Evensson.

Advokat Johan Eriksson är belagd med yppandeförbud och därmed förtegen om utredningen.

Har det hållits några förhör i dag med din klient?

– Nej, det har det inte varit.

Är det några förhör inplanerade i morgon?

– Det vet man inte. Det är en dag för dag-situation. Fullt ös.

Totalt ska runt 500 förhör ha hållits i samband med utredningen om terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm.

Det har tidigare framkommit uppgifter om att det skulle ha funnits sprängmedel i lastbilen som körde fram på Drottninggatan – det är dock ingenting som polisen ännu kan bekräfta.

– Det fanns material som hade kunnat sättas ihop till ett farligt föremål, säger kommenderingschef Jonas Hysing.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag