Mannen ska ha tagit sig in i polisens och Skatteverkets databaser och kommit över personppgifter. Foto: ShutterstockMannen ska ha tagit sig in i polisens och Skatteverkets databaser och kommit över personppgifter. Foto: Shutterstock

Mannen ska ha tagit sig in i polisens och Skatteverkets databaser och kommit över personppgifter.

 Foto: Shutterstock
Mannen talas nu för bedrägeri. Foto: Alexander DonkaMannen talas nu för bedrägeri. Foto: Alexander Donka
Mannen talas nu för bedrägeri. Foto: Alexander Donka
Den misstänkta har kopplingar till Svartholm Warg. Foto: Gunnar SeijboldDen misstänkta har kopplingar till Svartholm Warg. Foto: Gunnar Seijbold
Den misstänkta har kopplingar till Svartholm Warg. Foto: Gunnar Seijbold

39-åring åtalas för dataintrång hos polisen

Publicerad

En 39-årig man med koppling till brottsdömde Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg åtalas nu för omfattande dataintrång.

Han ska ha använt myndighetspersoners inloggningsuppgifter för att göra intrång i bland annat polisens register.

– Det är frågan om systemhotande brottslighet, säger kammaråklagaren Mats Ljungqvist på Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Åklagare åtalade på fredagen en 39-årig man från Dalarna misstänkt för dataintrång och grova bedrägerier.

– Det är mycket allvarlig brottslighet. Det är frågan om systemhotande brottslighet i meningen att det handlar om tilltron till våra system med personuppgifter, säger kammaråklagaren Mats Ljungqvist på Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Hösten 2013 gjordes ett tillslag i ett narkotikaärende i Eskilstuna. En dator som beslagtogs innehöll chattar där en person använde sig av signaturen "fatal76".

– Det som var oroväckande var att denne fatal76 påstod sig ha omfattande tillgång till olika register. Man kunde se att man sökte på ett antal grovt kriminella personer för att se om de var efterlysta eller inte. Det fick oss att misstänka att de var inne i vårt allmänna spaningsregister, ASPEN, säger Mats Ljungqvist.

Säkerhetspolisen kopplades in och utredningen hamnade på Internationella åklagarkammaren i Stockholm. Efter utredning kom man fram till att intrång inte gjorts i ASPEN, men att man haft tillgång till en rad olika register.

Kommit över myndighetsinlogg

39-åringen kopplades till signaturen fatal76. Han ska ha använt ett hundratal användarnamn och lösenord tillhörande personal på åklagarmyndigheten och Domstolsverket.

– Det har gett ganska hög behörighet på Infotorg, vilket har gjort att man kunnat ta sig vidare till körkortsregister och en rad olika register, säger Mats Ljungqvist.

39-åringen ska under 1 augusti 2013-26 mars 2014 vid ett stort antal tillfällen olovligen använt kontona för att göra slagningar på personer i Polismyndighetens person- och adressregister, PPA.

– Det är ett register som innehåller allmänna folkbokföringsuppgifter, men även uppgifter om personer med skyddad identitet. Man kan också se familjerelationer, säger Mats Ljungqvist.

Intrång har även gjorts mot databasen Infotorg, samt i underliggande Statens person- och adressregister, SPAR, och Navet som båda hör till Skatteverket.

Bedrägerier för miljoner

Mannen åtalas också för grovt bedrägeri genom dataintrång och medhjälp till grovt bedrägeri genom dataintrång.

Enligt åtalet har han gjort intrång mot en sajt genom att skapa ett administratörskonto. Spelkoder för runt 260 000 kronor stals för att sedan säljas vidare.

Han ska också i samförstånd med en annan gärningsman ha ansökt om banklån på 320 000 kronor i en tredje persons namn på kreditsajten Lendo.

Målet hör ihop med en härva av grova bedrägerier som i förra veckan ledde till dom vid Södertörns tingsrätt. I målet kom gärningsmännen pengar – med hjälp av inloggningsuppgifter som 39-åringen innehavt.

– Vi pratar om många miljoner kronor, säger Mats Ljungqvist.

"Militär kryptering"

– Om det här ärendet är som en lök så är det här den innersta kärnan. Vi har sett att uppgifterna som NN hade har använts i de grova bedrägerierna och där dömdes huvudmannen till fem års fängelse, säger Mats Ljungqvist.

Bedragarna har haft en väldigt hög skyddsnivå kring sin verksamhet. De har använt anonymiseringstjänster och hårt krypterade datorer.

– Det var närmast militär kryptering på de här datorerna, men Säkerhetspolisen har utan undantag kunnat ta sig in, säger Mats Ljungqvist.

Kopplingar till Pirate Bay-grundare

39-åringen har tidigare dömts till skyddstillsyn för dataintrång, i rättegången mot Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg.

Han pekades ut som medbrottsling i hackerrättegången där Svartholm Warg dömdes till ett års fängelse för att ha stulit personuppgifter genom dataintrång mot bankID-företaget Logica.

– Vi kan se att kontona man kommit över är en rest av ett äldre stort intrång mot Logica för ett antal år sedan, där Gottfrid Svartholm Warg var inblandad, säger Mats Ljungqvist.

Han säger att 39-åringen har erkänt brotten. Men han har inte kunnat knytas direkt till miljonbedrägerierna.

– Vi kan inte bevisa att han varit medveten om exakt vilka bedrägerier som skulle begås i mer än ett fall, säger Mats Ljungqvist.

Expressen har sökt 39-åringens advokat Folke Dag och Natt, men han har avböjt att kommentera åtalet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag