Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

38 personer döda efter bombattentat

Minst 38 personer har dött efter attentat av en självmordsbombare i Tchad.

38 personer har dödats av självmordsbombare i Tchad, rapporterar AP.

Den militanta islamistgruppen Boko Haram pekas ut som de skyldiga bakom attentatet.

Attacken skedde i Centralafrika i Tchad, i staden Baga Sola som ligger vid Tchadsjön, på gränsen till Nigeria. Militära tjänstemän rapporterar om totalt tre självmordsbomber, en detonerade på en välbesökt fiskmarknad och två i ett flyktingläger i utkanten av staden.

Minst 38 personer rapporteras ha har dödats och 51 har skadats, enligt flera nyhetsbyråer. Men antalen skadade kunde tänkas öka.

– Vi får fortfarande in offer. Vi har inte en siffra för antalet skadade, säger en anställd vid ett sjukhus till Reuters.

UD avråder resor till Tchad

Det finns i nuläget inga rapporter om att några svenskar ska vara skadade. UD avråder sedan 2006 från att resa till Tchad med anledning av säkerhetsläget.

- Vi har inga uppgifter om att det ska vara några svenskar drabbade. Vi ska undersöka detta, säger Miriam Mannbro, vid UD:s pressjour.

En militär tjänsteman uppger att extremistgruppen Boko Haram är misstänkt för dådet. Det ska handla om totalt fem självmordsbombare

En talesperson för gendarmeriet uppger att en grupp kvinnor sprängde sig själva till döds på marknaden och dödade minst 16 personer. Gruppen som gick till attack i flyktinglägret dödade minst 22 personer.

– Vi hörde explosioner. Marknaden står i brand just nu, säger en säkerhetskälla till Reuters.

Boko Haram misstänks

En talesman för militären uppger att det skett tre olika attentat och att extremistgruppen Boko Haram från grannlandet Nigeria.

Tchad har varit ledande i att bekämpa Boko Haram i regionen. Men gruppen har slagit tillbaka i en våg av gränsöverskridande attacker och attentat utförda av självmordsbombare.

Statsvetaren: "Vanligt"

Henrik Angerbrandt, statsvetare vid Stockholms universitet som forskar om norra Nigeria.

– Det har varit ett flertal attentat den senaste tiden, de är väldigt vanliga. De senaste månaderna har sådana här attacker genomförts varje vecka. Man har börjat rikta sig mot flyktingläger. Förut var det mest mot marknader, säger han.

Han menar att det finns flera anledningar till att attentaten är vanliga.

– Dels beror det på att de här flyktinglägren som satts upp har fungerat bättre, militären har vunnit rätt mycket segrar mot Boko Haram och börjat pressa tillbaka dem. Det har gjort att man har kunnat börja etablera de här flyktinglägren och de är tacksamma mål för Boko Harram. Det är en anledning. De riktar sig också mot platser där det finns mycket folk. Flyktingläger är en sådan plats och likaså marknader.

I dagens attentat var några av självmordsbombarna kvinnor.

– Det är relativt vanligt att man använder kvinnliga självmordsbombare. Man har gjort det en tid och under det senaste året har det ökat. Man använder också unga flickor, ofta är det enklare för unga flickor att få tillgång till de här platserna.

Bombattentatet rapporteras vara Boko Harams hittills blodigaste attack i Tchad.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!