Expressen har tagit del av handlingarna som visar hur många sexualbrott som anmäldes i anslutning till We are Sthlm-festivalen de två senaste åren. Foto: PolisenExpressen har tagit del av handlingarna som visar hur många sexualbrott som anmäldes i anslutning till We are Sthlm-festivalen de två senaste åren. Foto: Polisen

Expressen har tagit del av handlingarna som visar hur många sexualbrott som anmäldes i anslutning till We are Sthlm-festivalen de två senaste åren.

 Foto: Polisen
Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander säger att polisen var medvetna om problemet både 2014 och 2015. Men varken fler poliser, spaningsarbete eller en anmälningsstation hjälpte. "Polisen har uppmanat och vill ju att man ska anmäla. Vi hade till och med ett tält på plats där man skulle ta upp anmälningar för att få fler att jobba med", säger han. Foto: PolisenStockholmspolisens presschef Varg Gyllander säger att polisen var medvetna om problemet både 2014 och 2015. Men varken fler poliser, spaningsarbete eller en anmälningsstation hjälpte. "Polisen har uppmanat och vill ju att man ska anmäla. Vi hade till och med ett tält på plats där man skulle ta upp anmälningar för att få fler att jobba med", säger han. Foto: Polisen

Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander säger att polisen var medvetna om problemet både 2014 och 2015. Men varken fler poliser, spaningsarbete eller en anmälningsstation hjälpte. "Polisen har uppmanat och vill ju att man ska anmäla. Vi hade till och med ett tält på plats där man skulle ta upp anmälningar för att få fler att jobba med", säger han.

 Foto: Polisen

38 fall av sexualbrott anmäldes på festivalen

Publicerad

Polisen tyckte att festivalen var ganska lugn.

Men anmälningarna visar två grova våldtäkter och 36 fall av sexuellt ofredande – många mot flickor under 15 år – i anslutning till festivalen We are Sthlm 2014 och 2015.

Och det kan vara fler, enligt polisen.

– Det är uppenbart att det måste finnas ett ganska stort mörkertal, säger Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander.

Expressen har tagit del av handlingarna som visar hur många sexualbrott som anmäldes i anslutning till We are Sthlm-festivalen de två senaste åren.

”Det har varit förhållandevis få brott och få omhändertaganden med tanke på deltagarantalet”, gick det att läsa på polisens sajt efter årets femdagarsfest i Kungsträdgården.

– Det var ett förhållandevis litet antal anmälningar, säger Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander och syftar på att det var 850 000 människor på plats under festivalen i somras då 20 av anmälningarna om sexualbrott togs upp.

Våldtäkter

Två grova våldtäkter anmäldes i anslutning till festivalområdet, en 2014 och en 2015. I ett av fallen var offret en flicka mellan 15 och 17 år.

Det andra var en kvinna i 30-årsåldern som överfölls i Berzeeli park. Polisen anhöll en man i 40-årsåldern misstänkt för den våldtäkten.

Av anmälningarna handlade 36 om sexuellt ofredande. 24 av flickorna var under 15 år gamla.

Däremot visar inte statistiken hur många anmälningar som ledde till att en gärningsman kunde gripas eller straffas. Varg Gyllander säger att det har varit svårt att utreda. Han tror att det handlar om någon enstaka eller ingen alls.

– Men om någon är åtalad så är det ytterst få. Jag tror knappt att det är någon. Jag har ingen uppgift ett det har gått vidare och om någon har lagförts så känner inte jag till det, säger han.

"Stort mörkertal"

Expressen pratade på söndagen med en 18-årig kvinna som berättade att hon och en kompis blev antastade under konserten med Zara Larsson.

Några killar tafsade dem på rumpan och vägrade sluta, trots att de sa till dem upprepade gånger. Men de polisanmälde inte och pratade inte med någon personal på plats.

– Det är tyvärr så. Det händer lite väl ofta för att man ska…det är klart att man reagerar. Det är inte okej. Men det händer så pass ofta att man inte säger till, sa hon.

Och det är sannolikt fler som inte har anmält övergreppen. Varg Gyllander tror att mörkertalet är stort.

– Bedömningen är att det är uppenbart att det måste finnas ett ganska stort mörkertal, säger han.

Han säger att polisen var medvetna om problemet både 2014 och 2015. Men varken fler poliser, spaningsarbete eller en anmälningsstation hjälpte.

– Polisen har uppmanat och vill ju att man ska anmäla. Vi hade till och med ett tält på plats där man skulle ta upp anmälningar för att få fler att jobba med, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag