Mannen dömdes för att ha filmat två kvinnor från Socialtjänsten med kameran i klockradion. Foto: PolisenMannen dömdes för att ha filmat två kvinnor från Socialtjänsten med kameran i klockradion. Foto: Polisen
Mannen dömdes för att ha filmat två kvinnor från Socialtjänsten med kameran i klockradion. Foto: Polisen
I klockradion på hyllan var en kamera gömd. Foto: PolisenI klockradion på hyllan var en kamera gömd. Foto: Polisen
I klockradion på hyllan var en kamera gömd. Foto: Polisen
På bänken i nederkant av bilden stod en av kamerorna. Foto: PolisenPå bänken i nederkant av bilden stod en av kamerorna. Foto: Polisen
På bänken i nederkant av bilden stod en av kamerorna. Foto: Polisen

38-åring smygfilmade kvinnor på sin toalett

Publicerad

38-åringen placerade ut dolda kameror på sin hemtoalett.

I syfte att filma kvinnor som uträttade sina behov eller duschade.

Nu döms han för smygfilmningen av två kvinnor från Socialtjänsten samt av ytterligare fem kvinnors toalettbesök.

– Han har inte velat medverka till att berätta vilka de övriga fem kvinnorna är, kommenterar kammaråklagare Liselotte Nilsson.

Smygfilmningen av kvinnornas toalettbesök avslöjades för knappt två år sedan i Bromma, Stockholm. Två kvinnliga boendestödjare från Socialtjänsten besökte 38-åringen och blev smygfilmade när de lånade hans toalett och badrum.

När smygfilmningen uppdagades hade en rad intima situationer filmats i smyg. En av kvinnorna från socialtjänsten som filmades berättar om en "chockartad" upplevelse när hon fick reda på de dolda kamerorna, inbyggda i två klockradioapparater.

Hennes kollega som också smygfilmades har även hon reagerat starkt och bland annat plågats av tankar om spridningsrisk av filmen.

Här satt kameran.Foto: Polisen

Försvaret: De ville bli filmade

38-åringen döms nu för kränkande fotografering till villkorlig dom och dagsböter på 3 000 kronor. Han har förnekat brott och hävdat att kvinnorna från Socialtjänsten filmats av misstag och att hans avsikt med de dolda kamerorna var att upptäcka stölder i lägenheten som han – enligt egen utsago – drabbats av tidigare.

De fem andra smygfilmade kvinnorna har inte kunnat identifieras. Här hävdar dock 38-åringen att samtliga dessa fem kvinnor varit medvetna om att kamerorna fanns på toaletten.

Solna tingsrätt konstaterar att 38-åringen tidigare är ostraffad och även att brottslighetens art inte är sådan att fängelse bör komma i fråga, och stannar därför vid villkorlig dom.

Ännu fler kvinnor kan ha smygfilmats

Tingsrätten konstaterar vidare att 38-åringen trots sina förklaringar haft uppsåt att filma kvinnorna, enligt domen.

Om ytterligare kvinnor filmats i smyg framgår inte. Kammaråklagare Liselotte Nilsson är nöjd med domslutet.

– Jag kommer inte att överklaga, säger Liselotte Nilsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag