Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

37 oönskade graviditeter av appen – anmäls av SÖS

Bloggaren Isabella "Blondinbella" Löwengrip är delägare och flitig marknadsförare av appen Natural Cycles.
Foto: /IBL / /IBL
Foto: Skärmdump

På fyra månader har minst 37 kvinnor drabbats av oönskade graviditeter av den omstridda appen "Natural Cycles".

Det anmäler Södersjukhuset – som nu ska titta på tidigare månader, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. 

– Det är en ny metod och vi ser ett antal oönskade graviditeter, därför anmäler vi nu detta, säger barnmorskan Carina Montin till Siren.

Appen "Natural Cycles", som är delägd och flitigt marknadsförd av bloggaren Isabella "Blondinbella" Löwengrip, beskrivs som ett alternativ till traditionella preventivmedel.

I november skrev bloggaren att bolaget är värderat till över en miljard kronor, och har enligt ägarna drygt 600 000 användare, rapporterade Breakit.

Tjänsten går ut på att användaren dagligen mäter sin temperatur och för in resultatet i appen, som kan berätta om användaren är fertil eller inte den dagen. 

Experter avråder från preventivmedelsappen Natural Cycles

"Natural Cycles" förbjöds av Läkemedelsverket att marknadsföra sig som preventivmedel, men fick senare EU-certifiering genom en tysk organisation. Under hösten började produkten säljas på fysiska apotek i Sverige.


LÄS MER: Omstridd gravid-app får viktig certifiering


Men experter har länge ifrågasatt metodens säkerhet. 

SVT Nyheter rapporterade i april att barnmorskor avrådde från appen – och till Nyheter24 säger Maria, barnmorska på Karolinska universitetssjukhuset, att hon dagligen träffar abortsökande patienter som förlitat sig på "Natural Cycles":

– Du måste vara exceptionellt ordentlig och försiktig om du ämnar att använda sådana appar som ett preventivmedel, och med den mänskliga faktorn i åtanke är det nästintill en omöjlighet.

37 oönskade graviditeter på Södersjukhuset

Nu anmäler Södersjukhuset i Stockholm att de sedan september 2017 fram till i dag kan koppla minst 37 oönskade graviditeter till appen, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Sjukhuset ska också gå bakåt i tiden för att undersöka tidigare fall.

– Vi är skyldiga att anmäla alla biverkningar, så som graviditeter, till Läkemedelsverket, säger barnmorskan Carina Montin till Siren. 


LÄS MER: Kvinnornas larm om kopparspiraler


Hon berättar att appen är särskilt populär bland unga kvinnor.

"Natural Cycles" har till stor del marknadsförts i sociala medier och en rad kända profiler förespråkar metoden. På appens hemsida skriver man att preventivmedlet är fritt från biverkningar.

"Natural Cycles" svar: "Inget är 100 procent"

Nyheter24, som har pratat med två unga kvinnor som blivit gravida när de använt appen som preventivmedel, får svar från "Natural Cycles" genom mejl:

"Inget preventivmedel är tyvärr 100 procent säkert. Våra kliniska studier har kontinuerligt konkluderat att Natural Cycles är lika effektivt som exempelvis p-piller. Det betyder dock att användning av vår app kommer resultera i proportionellt lika många oplanerade graviditeter som p-piller gör", skriver företaget till nyhetssajten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.