Bloggaren Isabella "Blondinbella" Löwengrip är delägare och flitig marknadsförare av appen Natural Cycles. Foto: /IBL / /IBLBloggaren Isabella "Blondinbella" Löwengrip är delägare och flitig marknadsförare av appen Natural Cycles. Foto: /IBL / /IBL
Bloggaren Isabella "Blondinbella" Löwengrip är delägare och flitig marknadsförare av appen Natural Cycles. Foto: /IBL / /IBL
Foto: SkärmdumpFoto: Skärmdump
 Foto: Skärmdump

37 oönskade graviditeter av appen – anmäls av SÖS

Publicerad

På fyra månader har minst 37 kvinnor drabbats av oönskade graviditeter av den omstridda appen "Natural Cycles".

Det anmäler Södersjukhuset – som nu ska titta på tidigare månader, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. 

– Det är en ny metod och vi ser ett antal oönskade graviditeter, därför anmäler vi nu detta, säger barnmorskan Carina Montin till Siren.

Appen "Natural Cycles", som är delägd och flitigt marknadsförd av bloggaren Isabella "Blondinbella" Löwengrip, beskrivs som ett alternativ till traditionella preventivmedel.

I november skrev bloggaren att bolaget är värderat till över en miljard kronor, och har enligt ägarna drygt 600 000 användare, rapporterade Breakit.

Tjänsten går ut på att användaren dagligen mäter sin temperatur och för in resultatet i appen, som kan berätta om användaren är fertil eller inte den dagen. 

Experter avråder från preventivmedelsappen Natural Cycles

"Natural Cycles" förbjöds av Läkemedelsverket att marknadsföra sig som preventivmedel, men fick senare EU-certifiering genom en tysk organisation. Under hösten började produkten säljas på fysiska apotek i Sverige.

 

LÄS MER: Omstridd gravid-app får viktig certifiering

 

Men experter har länge ifrågasatt metodens säkerhet. 

SVT Nyheter rapporterade i april att barnmorskor avrådde från appen – och till Nyheter24 säger Maria, barnmorska på Karolinska universitetssjukhuset, att hon dagligen träffar abortsökande patienter som förlitat sig på "Natural Cycles":

– Du måste vara exceptionellt ordentlig och försiktig om du ämnar att använda sådana appar som ett preventivmedel, och med den mänskliga faktorn i åtanke är det nästintill en omöjlighet.

37 oönskade graviditeter på Södersjukhuset

Nu anmäler Södersjukhuset i Stockholm att de sedan september 2017 fram till i dag kan koppla minst 37 oönskade graviditeter till appen, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Sjukhuset ska också gå bakåt i tiden för att undersöka tidigare fall.

– Vi är skyldiga att anmäla alla biverkningar, så som graviditeter, till Läkemedelsverket, säger barnmorskan Carina Montin till Siren. 

 

LÄS MER: Kvinnornas larm om kopparspiraler

 

Hon berättar att appen är särskilt populär bland unga kvinnor.

"Natural Cycles" har till stor del marknadsförts i sociala medier och en rad kända profiler förespråkar metoden. På appens hemsida skriver man att preventivmedlet är fritt från biverkningar.

"Natural Cycles" svar: "Inget är 100 procent"

Nyheter24, som har pratat med två unga kvinnor som blivit gravida när de använt appen som preventivmedel, får svar från "Natural Cycles" genom mejl:

"Inget preventivmedel är tyvärr 100 procent säkert. Våra kliniska studier har kontinuerligt konkluderat att Natural Cycles är lika effektivt som exempelvis p-piller. Det betyder dock att användning av vår app kommer resultera i proportionellt lika många oplanerade graviditeter som p-piller gör", skriver företaget till nyhetssajten.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag