Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

37-åring dömd för yxmordet på Hans, 81

Här grips den misstänkte 37-åringen i Arvidsjaur efter att Hans Granberg, 81, mördats med bland annat yxa. Foto: Polisen
Här köper misstänkte 37-åringen en kniv, yxa och ryggsäck före mordet. Foto: Polisen
Övervakningsbild från tillfället då 37-åringen köper yxan. Foto: Polisen
37-åringen betalar yxan och kniven. Foto: Polisen
Här vid en väg utanför Arvidsjaur hittades Hans, 81, mördad. Foto: Olle Sporrong
Foto: Olle Sporrong

81-årige Hans Granberg slogs ihjäl med en yxa utanför Arvidsjaur när han var ute med sin hund.

I dag dömdes hans mördare, en 37-årig man från Belgien, till rättspsykiatrisk vård.

Den var den 29 november förra året som 81-årige Hans Granberg var ute och gick med hunden då han blev attackerad och ihjälslagen med en yxa strax utanför Arvidsjaur bredvid en bilväg. Gärningsmannen: en 37-årig man från Belgien.

Efter att ha gått till attack mot vittnen i en bil som stannade till vid brottsplatsen flydde 37-åringen från platsen. Polisen spårade honom till en koja i skogen, där han gömde sig. På platsen för gripandet hittades också mordvapnet.

Trodde Hans var en demon

37-åringen har i förhör berättat att han har haft problem med psykoser och att han använt narkotika. Ungefär två månader före mordet hade han bland annat drabbats av vanföreställningar, och vid mordet kan han ha fått en föreställning av att Hans Granberg var en demon.

Domen föll i dag

Mannen döms nu för mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han döms också till utvisning, och förbjuds att återvända till Sverige. Han fälls även för olaga hot, efter att han attackerat och hotat vittnen som försökte ingripa vid mordet.