Mannens tillstånd är inte längre livshotande, men han kommer att få stanna på sjukhuset och även förhöras där. Foto: Anna-Karin NilssonMannens tillstånd är inte längre livshotande, men han kommer att få stanna på sjukhuset och även förhöras där. Foto: Anna-Karin Nilsson

Mannens tillstånd är inte längre livshotande, men han kommer att få stanna på sjukhuset och även förhöras där.

 Foto: Anna-Karin Nilsson
Under häktningsförhandlingarna på torsdagen meddelade mannens advokat Per-Ingvar Ekblad att 36-åringen erkänner de båda morden. Foto: Anna-Karin NilssonUnder häktningsförhandlingarna på torsdagen meddelade mannens advokat Per-Ingvar Ekblad att 36-åringen erkänner de båda morden. Foto: Anna-Karin Nilsson

Under häktningsförhandlingarna på torsdagen meddelade mannens advokat Per-Ingvar Ekblad att 36-åringen erkänner de båda morden.

 Foto: Anna-Karin Nilsson

36-åringen erkänner båda morden på Ikea

Publicerad

VÄSTERÅS. Här, på Västerås sjukhus, ska den misstänkte 36-åringen pressas om morden i förhör.

På torsdagen vaknade han upp i sjuksängen efter att ha legat nersövd med livshotande skador.

– Han lär nog ligga kvar där en bra tid framöver, säger Per Strömbäck, presstalesman vid polisen i Västmanland.

Under häktningsförhandlingarna senare under dagen meddelade mannens advokat att 36-åringen erkänner de båda morden.

Expressen har tidigare berättat om hur 36-åringen bars ut på bår från Ikeavaruhuset på Erikslund – efter vansinnesattacken i måndags. Då var hoppet redan ute för den 55-åriga kvinna och hennes 28-årige son som han misstänks ha knivmördat, tillsammans med den medmisstänkte 23-åringen.

36-åringen fördes till Västerås sjukhus med livshotande skador och har under flera dygn vårdats på intensiven.

Utanför hans rum och entrén har poliser hållit vakt.

– Det är nog mer för att säkerhetsställa den misstänktes säkerhet. Det har ju inte varit någon fara för att han skulle resa sig upp och rymma därifrån, säger Pär Strömbäck, presstalesman för polisen i Västmanland.

"Lär ligga kvar"

Men under torsdagsförmiddagen var den omedelbara faran för 36-åringens liv över.

Han ska under dagen ha förhörts av polis.

Så man tar honom inte till ett förhörsrum?

– Nej.

Skulle det vara vanskligt?

– Ja, det skulle det nog vara. Han lär nog ligga kvar där en bra tid framöver, säger Per Strömbäck.

Eva Lindahl, kommunikationsdirektör för sjukhuset, bekräftar att 36-åringens tillstånd förbättrats.

– Som det ser ut nu är läget bättre och hans tillstånd är inte längre livshotande, säger hon.

Sjukhuset bestämmer

Aftonbladet har rapporterat att 36-åringen tillfogat sig skadorna genom att hugga sig själv med en kniv.

Pär Strömbäck om de uppgifterna:

– Det är en uppgift som vi varken kommer att bekräfta eller förneka.

Men om 36-åringen inte misstänks ha skadat sig själv borde det ju finnas ytterligare en brottsmisstanke angående hans skador – finns en sådan?

– Inte mig veterligen, säger Pär Strömbäck.

Vilken roll tror du att avvisningsbeslutet mot 36-åringen, och mötet med Migrationsverket under måndagen, kan ha spelat för dådet?

– Det vågar jag inte spekulera i.

Är inte närvarande

36-åringen närvarade över telefon under häktningsförhandlingarna vid Västmanlands tingsrätt.

Enligt tingsrätten fanns det möjlighet att ha med personer från sjukhussängen via videouppkoppling, men det är inget som åklagaren hade begärt till förhandlingen. 36-åringen företräddes i salen av sin försvarare, advokat Per-Ingvar Ekblad.

Advokaten meddelade att mannen erkänner de två morden på Ikea-varuhuset.

– 36-åringen erkänner att han gjort sig skyldig till mord i två fall på varuhuset Ikea i Västerås, vilket innebär att häktningsyrkandet medges, säger Per-Ingvar Ekblad.

Polisen har ögonvittnen till hela gärningen och även gott om information från övervakningskameror i varuhuset. Man jobbar även med att säkra film från övervakningskameror i andra delar av Västerås.

Västeråspolisen ska nu ha stärkt upp misstankarna mot 23-åringen och både han och 36-åringen kommer under dagen att begäras häktade.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag