Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

350 migranter strandade mitt ute på Medelhavet

Uppemot 350 migranter är strandade på Medelhavet. Foto: HERMINE POSCHMANN / MISSION LIFELINE / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: JULIEN WARNAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Samma dag har EU haft krismöte om hur flyktingfrågan ska hanteras inom EU. Foto: HERMINE POSCHMANN / AP TT NYHETSBYRÅN
Italiens utrikesminister vill att räddningsfartygen ska åka till Nederländerna. Foto: GIORGIO BENVENUTI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Uppemot 350 migranter är fast mitt ute på medelhavet, skriver CNN. 

Såväl Italien som Malta ska ha sagt nej till att ta emot dem – drygt två veckor efter att över 600 migranter var fast ute på havet av samma anledning. 

Samtidigt har EU haft toppmöte om flyktingfrågan och hur den ska hanteras. 

För drygt två veckor sedan 629 migranter fastnade mitt ute på Medelhavet. Migranterna hade då räddats efter att deras gummiflottar hamnat i sjönöd, men väl på räddningsfartygen så nekades de att ta sig i land på Malta och i Italien. Fartygen befann sig ute på Medelhavet i två dagar innan Spanien gick med på att ta emot dem. 

För drygt en vecka sedan anlände de första till den spanska kuststaden Valencia. 

CNN rapporterar nu att uppemot 350 migranter är fast ute på Medelhavet – återigen efter att Italien och Malta sagt nej till att ta emot dem. 

 

LÄS MER: Strandsatta migranterna har anlänt till Spanien

 

350 migranter strandsatta på Medelhavet

Enligt CNN rör det sig om två olika fartyg, varav ett är ett danskt lastfartyg som plockat upp 113 migranter på fredagen. Ett tyskt räddningsfartyg som leds av välgörenhetsorganisationen Mission Lifeline ska ha plockat upp 234 migranter och 17 besättningsmedlemmar på torsdagen. Samtliga migranter ska ha räddats vid Libyens kust, skriver nyhetskanalen.

Italien och Malta har uppmanat andra europeiska länder att hjälpa migranterna. Över 180 000 båtflyktingar tog sig till Italien under 2017. Sedan dess har landet förespråkat en hårdare retorik och den nyvalda populistiska regeringen har lovat att föra en betydligt hårdare migrationspolitik. 

– Nu för ni den här mänskliga lasten till Nederländerna, sade Italiens utrikesminister Matteo Salvini i en Facebook-video enligt CNN, varpå organisationen Mission Lifeline svarade i ett Twitterinlägg: 

”Kära Matteo Salvini, vi har inget kött ombord, bara människor. Vi välkomnar dig till att övertyga dig själv om att det är människor som vi har räddat från att drunkna. Kom hit, du är välkommen!”. 

EU:s krismöte om flyktingfrågan

På söndagen träffades hälften av medlemsländerna i EU för krismöte där flyktingfrågan inom EU diskuterades – ett möte som tillkallades efter de 630 migranterna som fastnade på Medelhavet för drygt två veckor sedan. 

Enligt Tysklands förbundskansler Angela Merkel visade mötet på mycket ”välvilja” att lösa frågan om hur de migranter som flyr till Europa ska hanteras, skriver AP.

Italien och Frankrike har föreslagit att upprätta ett center i Afrika där asylärenden kan hanteras innan resan över Medelhavet. Flera länder ska ha varit positiva till idén, skriver nyhetsbyrån som skriver att samtalen var ”öppna och uppriktiga”. 

– Men vi har inga konkreta konsekvenser eller slutsatser, säger Spaniens premiärminister Pedro Sanchez. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!