350 barn vräktes - det senaste halvåret

Publicerad
Uppdaterad
Regeringen har som mål att inga barnfamiljer ska vräkas.
Trots det tvingas allt fler bort från sina hem.
- Det här är bland det svåraste som ett barn kan drabbas av, säger barnombudsmannen Fredrik Malmberg.
Det var för fyra år sedan som regeringen införde sin nollvision om att inga barnfamiljer ska vräkas. De första åren sjönk antalet verkställda avhysningar – men nu ökar de igen. Bara under det första halvåret har 350 barn vräkts från sina hem, enligt Kronofogden.
Barnombudsmannen Fredrik Malmberg är bekymrad.
– Det här är bland det svåraste som ett barn kan drabbas av, att få se sin trygghet slås i spillror på det sättet som det innebär att bli vräkt. Det blir ett uppbrott från skola och kompisar, och det är också väldigt traumatiskt att få lämna sitt eget hem, säger han till SR Ekot och menar att lösningen ligger hos kommunerna.

Erbjuder ekonomisk rådgivning

Många kommuner erbjuder aktivt stöd först när ekonomin redan har havererat – i stället för att arbeta förebyggande.
– Jag gjorde så tidigare. Jag bedömde bara rätten till bistånd eller inte, för jag hade inte verktygen att erbjuda dem någon annan hjälp, säger Christina Sehlén, budget- och skuldrådgivare i Stockholmsstadsdelen Enskede-Årsta, till SR Ekot.
Numera söker stadsdelen upp familjer som är nära att vräkas, och ger dem ekonomisk rådgivning.
– Många har sagt att det här är den bästa hjälp de har fått, säger Christina Sehlén till SR Ekot.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag