Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

3,5 miljarder satsas på bättre mottagande

<p>"Volymerna ökar och då behövs det fler personer som kan jobba", säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.<br></p>Foto: Christine Olsson/Tt
<p>Vice finansminister Per Bolund och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson lade fram nya åtgärder på måndagen.<br></p>Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Centerpartiets chefsekonom, Martin Ådahl, är inte nöjd.Foto: Sven Lindwall

Totalt 3,5 miljarder kronor lägger regeringen på att förbättra mottagande och etablering av nyanlända år 2017.

Men det handlar inte bara om nya satsningar. Bland annat utgörs 1,7 miljarder av ökat anslag till Migrationsverket.

– Volymerna ökar och då behövs det fler personer som kan jobba, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S.

Först under tisdagen presenterar finansminister Magdalena Andersson, S, höstbudgeten i sin helhet.

Men på måndagen lade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, och vice finansminister Per Bolund, MP, fram åtgärder för ett bättre mottagande och etablering av nyanlända.

Totalt 3,5 miljarder kronor läggs till under 2017, varav hälften till Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.

Det handlar bland annat om en ökning av Migrationsverkets anslag med 1,6 miljarder kronor för 2017 samtidigt som regeringen kräver att myndigheten effektiviserar sina kostnader på 200 miljoner kronor årligen.

– Volymerna ökar och då behövs det fler personer som kan jobba. Både med att fatta beslut om personen får stanna eller inte och när man fått uppehållstillstånd jobba med att komma ut på arbetsmarknaden, säger Johansson.

Pengarna går även till migrationsdomstolarna

Inför budgetförhandlingarna på statsministerns sommarresidens Harpsund meddelade Morgan Johansson

att regeringens åtgärder för att minska migrationstrycket på Sverige syns även i siffrorna. Regeringen hade budgeterat för att Migrationsverkets kostnader för i år skulle uppgå till 50 miljarder men sex miljarder lämnas tillbaka, säger Johansson.

Pengarna ska också gå till migrationsdomstolarna för att de ska kunna hantera det ökade antalet asylsökande.

Regeringen väljer också att spara in på nystartsjobben, den vanligaste subventionerade anställningen i dag, en åtgärd som infördes av alliansregeringen.

Vice finansminister Per Bolund och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson lade fram nya åtgärder på måndagen.Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Ylva Johansson: "Det är för mycket dödvikt"

Ylva Johansson menar att de slår fel och att arbetsgivaren anställer personer som ändå fått jobb.

– Vi lägger mycket subventioner på personer som står ganska nära arbetsmarknaden. I det läge vi har med stor efterfrågan på arbetskraft och många lediga jobb så ser jag att det är för mycket dödvikt, säger hon.

Därför sänks subventionen med hälften för de som varit arbetslösa i mindre än två år, dessutom kortas den totala tiden för hur länge man kan få ett stöd. I stället väljer regeringen att öka subventionen till två och en halv arbetsgivaravgifter för personer som varit arbetslösa längre än tre år samt för nyanlända.

Finansieringen sker med hjälp av omfördelningar, säger arbetsmarknadsministern.

Ylva Johansson: "Jag vet att det är väldigt tufft"

Johansson kallar det uselt att så få nyanlända kommit i arbete.

– I normalfallet ska man komma i arbete eller utbildning inom två år. Jag vet att det är väldigt tufft och jag vet att inget annat land är i närheten av de siffrorna. Men min ambitionsnivå är hög. Jag vet att väntetid är skadligt, säger hon.

Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är oroad efter att ha tagit del av regeringens förslag.

– Integrationsproblemen blir allt större i Sverige. Utanförskapet växer men det finns inget av det som regeringen presenterar i dag som kommer vända utvecklingen på allvar. Det kräver kraftfulla reformer, säger Svantesson och nämner M-förslaget om ett bidragstak.

Centerpartiets chefsekonom, Martin Ådahl, är inte nöjd.Foto: Sven Lindwall

– Man borde också ha lyft fram hur man ska få fram fler enkla jobb. Vi vill förenkla för rut-tjänsterna medan regeringen gör det svårare, säger hon.

Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson från samma parti som Svantesson, är oroad över att Migrationsverket får ett ökat anslag.

– Det är mycket bekymmersamt att regeringen nöjer sig med att skjuta till flera miljarder ytterligare till Migrationsverket utan att vidta några åtgärder för att dämpa kostnadsökningarna. Sverige behöver kraftfulla reformer för att minska kostnaderna för flyktingpolitiken. Inför detta är regeringen oförmögen, säger han.

"Man borde anställa fler"

Centerpartiets chefsekonom, Martin Ådahl, är inte nöjd. I en kommentar skriver han:

– Nu väljer man att öka Arbetsförmedlingens byråkrati ännu mer. Istället borde man givetvis satsa på företagens möjligheter att anställa fler, även personer med låg utbildning. Då krävs det att man kapar kostnader och gör det billigare att anställa, säger Martin Ådahl.