Hit till polishuset i Linköping fördes den gripne mannen i natt. Han är i runt 35 år och psykiskt sjuk. Polisen har gott om bevisning är det rätt man är mördaren fast.
Hit till polishuset i Linköping fördes den gripne mannen i natt. Han är i runt 35 år och psykiskt sjuk. Polisen har gott om bevisning – är det rätt man är mördaren fast.

35-åring anhållen för dubbelmordet i Linköping

Publicerad
Uppdaterad
En psyksjuk man i 35-årsåldern greps i natt i Göteborg och har anhållits för dubbelmordet i Linköping.
När polisen hittade hans fingeravtryck på mordvapnet gillrades en fälla.
Han är skäligen misstänkt för båda morden, säger Ulrika Ohlson, informationschef vid polisen.
Mördad: Anna-Lena Svenson, 56.
Mördad: Mohamad Ammouri, 8.
Den 19 oktober höggs Mohamad Ammouri, 8 och Anna-Lena Svenson, 56, ihjäl i hörnet av Karl Dahlgrensgatan och Åsgatan i centrala Linköping. Klockan var strax före åtta på morgonen. Hon var på väg till sitt arbete och hade precis gett sin make en hej då-kram. Han hade bråttom till skolan och småsprang för att hinna i tid. Då gick mördaren – som gömt sig i buskagen – till attack.

Överfölls i raseri

Mohamad Ammouri hade inte en chans. Han överfölls i raseri – och fick flera hugg i halsen. När Anna-Lena Svenson blev vittne till överfallet attackerade mördaren även henne. Efter mordet kastade gärningsmannen vapnet – en blodig gatustridskniv av butterflymodell – bland buskarna på mordplatsen. Sedan promenerade han långsamt och iskallt från platsen. Han gick en u-sväng runt kvarteret och stannade till utanför en Icabutik. Där la han sin blodiga mössa på ett tidningsställ. Sedan dess har mannen varit spårlöst försvunnen.

Jagat i fem månader

I snart fem månader har polisen, under ledning av kriminalkommissarie Tommy Håkansson, jagat gärningsmannen. Även rikskriminalpolisen och personal från intilliggande polisdistrikt har deltagit i jakten. Till sin hjälp har de haft polisens speciella GMP-grupp, har tagit fram en gärningsmannaprofil på mördaren och den särskilda Viclasgruppen – för speciellt brutala brott – som gjort en analys av mannens beteende. Hundratals personer har också hörts i utredningen och lämnat DNA-prov. Men ingen har kunnat matchas med mördarens.

Utfäste belöning

Familjen Ammouri, som utfäst en belöning på 200 000 kronor till den som kan ge information som leder fram till mördaren grips, ville i förra veckan fördubbla summan. De bad polisen om ett råd. Av utredarna fick de svaret: – Vänta med det några dagar till. I går kväll kom polisens genombrott. Efter en veckas hemlig spaning och jakt efter den misstänkte mördaren, slog de till. De gillrade en fälla, som mannen gick in i. Enligt Expressens källa, med insyn i utredningen, finns mannens fingeravtryck på butterflykniven. Den misstänkte gärningsmannen – som är i 35-årsåldern och från Polen – greps i Göteborg.

Greps utmattad

Mannen var utmattad och medveten om att polisen var honom hack i häl. Enligt en källa var gripandet odramatiskt. Enligt Expressens källor är mannen känd av polisen. Han betecknas som psykiskt sjuk och har flera gånger terroriserat personer runt om i landet. Han har bott i Sverige halva sitt liv och flyttat runt på olika adresser. Vid tiden för mordet uppehöll sig mannen i Linköping. Det vet polisen.

"Han har inget alibi"

– Han har inget alibi vid tiden för mordet, säger Ulrika Ohlson. Men han nekar till anklagelserna. I natt fördes mannen i hemlighet till polishuset i Linköping, där han sitter inlåst i en cell i väntan på nya förhör.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag