Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

35-årig rattfyllerist dömd till fängelse – efter sin död

Nästan tre veckor efter sin död dömdes 35-åringen till fängelse för bland annat rattfylleri.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Olycksutredare från Trafikverket, Polisen och Räddningstjänsten undersökte den olycksplatsen där frontalkrocken ägde rum, på väg 205 mellan Degerfors och Karlskoga.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Den 35-årige man som rattfull orsakade sin och två andra människors död utanför Degerfors har dömts till en månads fängelse för bland annat rattfylleri och grov olovlig körning. 

Nästan tre veckor efter sin död. 

– Det där känner jag inte till, inte på rak arm, säger tingsfiskalen som undertecknat domen vid Linköpings tingsrätt. 

Fredagskvällen den 23 april inträffade den våldsamma frontalkrocken mellan Degerfors och Karlskoga som kostade tre människor livet. 

Vännerna Olivia Högberg, 18, Ammar Almasri, 26, och Sara Trulsen Edström, 19, satt i den bil som mötte 35-åringens bil som kom körande i hög hastighet mot dem i fel körfält. 

Endast Sara Trulsen Edström överlevde frontalkrocken. 

Polisens analys visade att 35-åringen hade både alkohol och droger i kroppen, och han är tidigare dömd för rattfylleri och drograttfylleri vid upprepade tillfällen. 

Förundersökningen lades ner på grund av att den misstänkte var död. 

Dömdes till en månads fängelse av tingsrätten

Men den 11 maj dömdes 35-åringen på nytt – nästan tre veckor efter sin död. Han fälldes för rattfylleri, grov olovlig körning, ringa narkotikabrott, ringa stöld och brott mot knivlagen, och dömdes till en månads fängelse. Han har sedan tidigare 43 avsnitt i belastningsregistret. 

När Expressen kontaktar tingsfiskalen som undertecknat domen är han ovetande om att den dömde har avlidit – och att denne misstänks ha orsakat den uppmärksammade dödskrocken utanför Degerfors. 

Informationen om att den tilltalade var död hade inte nått Linköpings tingsrätt. 

Tingsrätten: ”Det har ju avgjorts i hans utevaro”

Hur kan det komma sig att en person som varit avliden nära tre veckor tillbaka ändå kan bli dömd? 

– Jag har väl inte så mycket mer att säga än att jag får hänvisa till domen. Det har ju avgjorts i hans utevaro, så han har inte varit där. Och det som man gör när det avgörs i hans utevaro är att man läser upp hans upp de uppgifter han angett i förundersökningen, säger tingsfiskalen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.