Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

33 miljoner norska samtal övervakade

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

OSLO. USA:s underrättelsetjänst NSA ska ha övervakat 33 miljoner norska mobilsamtal under en 30-dagarsperiod, visar hemliga dokument från Edward Snowden som norska tidningen Dagbladet har fått tillgång till.

Övervakningen ska ha pågått under perioden den 10 december 2012 – den 8 januari 2013. Men den kan ha skett även tidigare och senare.

Edward Snowden har hoppat av från den amerikanska underrättelsetjänsten och har fått tillfällig asyl i Ryssland.

Dokumentet med titeln "Norway – Last 30 days" visar att under perioden ska 33 186 042 samtal i Norge ha blivit registrerade. Uppgifterna liknar dem som Snowden tidigare har läckt om övervakning i Tyskland, Frankrike, Spanien, Brasilien och Indien. Norge blir nu det sjätte landet och samtidigt det land i Europa som har fått flest samtal registrerade i förhållande till invånarantalet, skriver Dagbladet.

Samtalen ska inte ha blivit avlyssnade. Det som registrerats är telefonnumret hos den som ringer och den som blir uppringd, samtalens längd, var telefonerna befinner sig och telefonens serienummer.

Dokumenten Dagbladet har fått tillgång till säger inte något om norska myndigheters eventuella samarbete med NSA om övervakningen. I Spanien och Frankrike var myndigheterna delvis involverade, skriver tidningen.

NSA:s experter hävdar att de bara gör profiler på personer som kan vara viktiga eller som är potentiella terrorister. USA:s Osloambassad kommenterar inte enskilda underrättelseaktiviteter.

– USA samlar underrättelser i utlandet som alla nationer gör, säger en företrädare för ambassaden till Dagbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.