"Den döende dandyn" av Dardel klubbades ut för dryga 3,2 miljoner kronor. Foto: Bukowskis Auktioner
"Den döende dandyn" av Dardel klubbades ut för dryga 3,2 miljoner kronor. Foto: Bukowskis Auktioner

3,2 miljoner för "Den döende dandyn"

Publicerad
Uppdaterad
"Den döende dandyn" av Dardel klubbades ut för dryga 3,2 miljoner kronor på tisdagen. Under Bukowskis vårauktion ska konst för drygt 60 miljoner kronor byta ägare.
Ett av huvudnumren på Bukowskis vårauktion var Dardels "Den döende dandyn". Tre intresserade spekulanter, alla svenska samlare, slogs om konstverket via telefon. Det första budet låg på 1,8 miljoner kronor.
- De var ivriga alla tre. Det blev ett race mellan köparna och priset slutade på 3 250 000 kronor, säger Cerbela Nobel, presschef på Bukowskis, till Expressen.se.
Köparna är anonyma men enligt Cerbela Nobel rör det sig om en samlande, konstälskande familj.

En tidigare variant

Den sålda tavlan är en tidigare variant av den större oljemålningen med samma motiv och titel, som hänger på Moderna museet. Oljeversionen gick under klubban för 13 miljoner kronor i slutet av 1980-talet, skriver TT.
Auktionens högst värderade verk var "Personnage" av Joan Miró. Utgångspriset låg på mellan sju och nio miljoner - men tavlan gick för bara 4,6 miljoner till en utländsk spekulant. Pengarna lovar säljaren Barbro Salén ge till en nybildad operastiftelse.
Dessutom finns Picasso representerad med bland annat målningen "Figure" och det finns skulpturer av Dalí.
- Original av stora internationella konstnärer som Picasso och Miró är inget vi har varje år, säger Cerbela Nobel.

1 390 konstverk

Totalt ska konst för dryga 60 miljoner kronor auktioneras ut mellan den 24 och 27 april. Det handlar om 1 390 olika konstverk. Allt från oljemålningar till mattor. Men "Den döende dandyn" var verket som Bukowskis kände sig stoltast över.
- Den är en ikon bland konstälskare och människor i konstbranschen. Alla vet precis vad vi pratar om när vi nämner tavlan, säger Cerbela Nobel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag