32 grader i lägenheten: ”Riktigt illa”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Nicklas Kjellbom mår dåligt av värmen i sin lägnhet.
Foto: Privat
Foto: WDnet / Colourbox

Den senaste tidens höga temperaturer bjuder inte bara in till bad och glass. 

Många får det också alldeles för varmt i sina lägenheter – som Nicklas Kjellbom, som berättar att han mår dåligt av värmen i sin lägenhet:

– Jag har upp emot 32 grader. Det är riktigt illa tycker jag. 

Sedan Nicklas Kjellbom flyttade för tre år sedan har somrarna blivit allt mer påfrestande. Han säger att lägenheten i Varberga i Örebro får högre temperaturer än han tidigare upplevt i hemmet. 

När han ringde bostadsbolaget Öbo sa de att de inte kan göra så mycket när det är varmt på grund av värmeböljan, berättar han. 

– De sa att de inte kan göra så mycket åt det, att det kostar för mycket att åtgärda. Att de inte kan styra vädret med för varma somrar. Men då tycker jag att man får acceptera läget när det har gått flera år, att det här kanske är det nya normala? 

Enligt Hyresgästföreningen – som lutar sig på Folkhälsomyndighetens råd – får man acceptera en temperatur på 26 grader. 

– Sommartid kan man dock bli tvungen att acceptera ända upp till 28 grader. Är lägenheten varmare än så kan man vara berättigad till bland annat hyresreduktion, säger Glenn Karlsson, jurist på Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande. 

”Mår riktigt dåligt”

Nicklas Kjellbom menar att han ofta har 28 grader varmt, eller till och med varmare, hemma hos sig. 

– Jag mår riktigt dåligt av det. 

På sin hemsida har Öbo lagt upp en rad råd för att minska värmen. Bland annat tipsar de om att dra för gardiner och bara vädra på kvällen när temperaturen sjunkit. Nicklas Kjellbom säger att han följer råden – men ändå är det för varmt. 

Petter Runesson, är chef över fastighetsservice på Öbo. Han säger att det kan bli svårt att få ned temperaturen under värmeböljor. 

– Det är svårt när det är varmt i flera dagar. Då värms huset upp i ett par dagar och det blir svårt att få ner temperaturen om det inte blir någon riktig nattkyla, säger han. 

Kan behöva bygga annorlunda 

Han påpekar att han inte vet hur det är för just Nicklas Kjellbom, men säger att många hyresgäster kanske tror att de följt råden – men exempelvis missat att gardinerna måste vara helt fördragna om det ska ge någon effekt. Han påpekar också att en del saker man har hemma alstrar energi, som tv-apparater och datorer. 

Men hur långt sträcker sig erat ansvar? Många jobbar hemma och behöver ha datorn i gång. 

– Ja absolut, men det är det som är, när man kommer till värmebölja finns det tyvärr – och det har FHM gått ut med också –  att då kan man inte följa de råden, för vi har inte byggt husen utifrån extrem värmebölj, säger Petter Runesson och tillägger att det kan bli annorlunda: 

– Sen kommer det säkert bli så att, om vi har en fortsatt trend med värmeböljor varje sommar, att vi får titta på byggnation också, och även isolera för värmen och solintstrålning.

Meteorologen: Det här ska du tänka på i hettan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.