Foto: Dagbladet.no
 Foto: Dagbladet.no

32-årig norrman misstänks ligga bakom dåden

Publicerad
Uppdaterad
Polisen och Norges justitieminister har bekräftat att en 32-årig man med norsk etnicitet och norskt medborgarskap gripits på Utöya, misstänkt för inblandning i dådet där.
Polisen misstänker också att mannen ligger bakom bomben i Oslo.
Han har pratat med polisen under förhör.
Polisen arbetar fortfarande utifrån att det ska vara samma man som ligger bakom bombdådet i Oslo och skottlossningen på Utöya.
– Det utgår från beskrivningen av personen och att kläderna var identiska med vad han hade på sig på Utöya när han greps, säger Sveinung Sponheim, polischef i Oslo.
Mannen misstänks inte vara internationell terrorist, uppger NTB.
Polisen säger att mannen är 32 år gammal, etnisk norrman och norsk medborgare. Vittnesuppgifter har gjort gällande att mannen var 190 centimeter lång och att han hade blont hår. Han ska ha låtit sig själv höras.
– Mannen är villig att tala med polisen, säger Sponheim.

Minst 16 döda

Vid midnatt uppgav polisen att nio eller tio personer dödats på Utöya. Tillsammans med de sju personer som rapporterats döda från centrala Oslo handlar det om 16 eller 17 personer som hittills konstaterats döda.
– Vi förväntar oss att den dödssiffran ska stiga.

Hittat sprängämnen

Polisen ska ha hittat sprängämnen på ön.
– Vi har hittat odetonerade sprängmedel på Utöya. Jag vet inte vilken typ av sprängämne det var, säger Sponheim.
Tidigare uppgav polisen att mannen inte hade någon koppling till myndigheten.
– Han är inte anställd inom polisen och har aldrig varit det, säger Sveinung Sponheim.
Vid midnatt kom också uppgifter om att polisen arbetade med att söka igenom den gripne mannens lägenhet, i västra Oslo.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag