Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

3000 evakuerade efter vulkanutbrott

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Efter San Cristobals utbrott har 3 000 människor evakuerats. Fler explosioner väntar.
Foto: Reuters

3000 människor har evakuerats efter att Nicaraguas vulkan San Cristobal fått utbrott under lördagen, skriver BBC.

Vulkanen, som är Nicaraguas största, är 1745 meter hög. Det var under lördagen som den fick ett utbrott. En pelare av rök och aska steg ur kratern och explosioner hördes. Myndigheterna beordrade evakuering av runt 3 000 människor som bor i närheten.

Vulkanen ligger cirka 14 mil nordväst om huvudstaden Managua och är en av landets mest aktiva vulkaner. Senast 2008 hade den en serie utbrott.

Fler explosioner

Soldater har skickats till den påverkade regionen och enligt myndigheter i landet väntas fler explosioner. Runt 20 000 personer kan komma att påverkas, enligt myndigheternas presstaleskvinna Rosario Murillo, skriver BBC.

– Askan kan påverka människors hälsa mycket negativt och vulkanutbrottet kan leda till jordskred som kan orsaka en tragedi, säger Rosario Murillo, enligt tidningen El Tiempo .

Nicaragua har 28 vulkaner och sju av dessa är aktiva.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.