Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

300 poliser beordrades till kritiserade Palme-spåret

Holger Romander, till höger, kritiserar regeringen och berättar om Palmeutredningen i en ny bok. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Här en bild från buggningsmålet 1988, där Romander tillsammans med andra polischefer stod åtalad för olovlig avlyssning. Han friades dock. Till vänster dåvarande Säpochefen Sven-Åke Hjälmroth.Foto: HANS T DAHLSKOG / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ROLF ADLERCREUTZ / IBL

Han var polisens högsta chef vid Palmemordet och ledde utredningen under de första turbulenta åren.

97 år gammal avslöjar förre rikspolischefen Holger Romander nu en mystisk resväska kopplad till en välkänd Palmehatare - och hur regeringen detaljstyrde utredningen genom att beordra 300 poliser till PKK-spåret.

– Det är fullkomligt unikt och tvivelaktigt, säger Holger Romander.

Klockan 00.20, den första mars 1986, ringde telefonen hos rikspolischef Holger Romander på fritidsgården Näs vid Glafsfjorden i västra Värmland.

Kort därefter, efter det dramatiska beskedet från polisintendent Christer Sjöberg, satte rikspolischefen sin sexcylindriga BMW i full fart mot polishuset i Stockholm.

Statsministern var mördad.

Romander, som då just skulle gå i pension, uppmanades av regeringen att fortsätta arbeta och kom därefter att vara högsta polischef under utredningens första två år. Under en turbulent tid, där spaningsledaren Hans Holmér fick sparken, fick Romander också i uppdrag av regeringen att själv ta över utredningen tillsammans med riksåklagaren.

Då gav regeringen ordern: 

Att trots fiaskot kring PKK-spåret fortsätta utredningen mot den kurdiska organisationen - med 300 poliser.

 

Romander: ”Fullkomligt unikt”

Den i dag 97-årige Holger Romander menar i sin nya memoarbok "Såvitt jag minns" att "regeringen själva bedrev mordutredning" vid tiden. 

Något han klassar som "häpnadsväckande".

Holger Romander.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Dåvarande justitieministern Sten Wickbom satte som villkor att jag ställde 300 poliser till förfogande för att fortsätta det spåret. Det var ett märkligt agerande från regeringens sida. Jag tror att de hade stort förtroende för vad Holmér gjorde och tyckte, säger Romander.

– Det är fullkomligt unikt och tvivelaktigt. 

I Romanders memoarer finns också uppgifter om en känd Palmehatare, med akademisk bakgrund, som tidigt förekom i Palmeutredningen och nyligen också uppmärksammats i en bok av Jan Stocklassa

I Holger Romanders bok berättas att polischefen bodde granne med denna kända Palmehatare. En person som hyrde Romanders fritidsbostad kontaktades efter mordet av Palmehatarens fru. Hon ska då ha bett hyresgästen att förvara en resväska åt henne. Hon förklarade inte varför. På det sättet kom resväskan - som Holger Romander misstänker har med någon form av brottslighet att göra - att hamna i rikspolischefens bostad. 

– Den här resväskan figurerar strax efter mordet. Men jag fick veta det från arrendatorn först senare.

 

 

Lämnade uppgifterna till Palmegruppen

Romander lämnade uppgifterna vidare till Palmegruppen, men är tveksam till om väskan har koppling till mordet.

– Väskan kan vara intressant, men inte för mordet. Man kan tänka sig att det var annat som familjen inte ville ha polisens ögon på.

Olof Palme.Foto: ROLF ADLERCREUTZ / IBL

Någon återkoppling från polisen om väskan säger han sig inte ha fått och den tidigare hyresgästen är numera avliden. 

Holger Romander gick i pension i slutet av 1987 och lydde regeringens order om PKK. Spåret kördes i botten utan resultat. Han tror att fokuset på den kurdiska organisationen gjorde att andra spår och uppgifter blev lidande.

– Det är den rimliga slutsatsen.

– Det är svårt att spekulera om, men rimligtvis hade Christer Pettersson observerats mera om resurser lagts på annat.

Du tror att Pettersson är mördaren?

– Det uttalar jag mig inte om och det ska man inte göra. Han är frikänd och då ska man inte ha någon uppfattning om det.

Svaret på frågan om han tror att mordet någonsin blir löst är kort.

– Nej.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.