Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

30-tal högerextrema svenskar i Ukraina

Anders Thornberg.
Foto: Cornelia Nordström

Säpochefen Anders Thornberg berättar i Ekots Lördagsintervju att ett 30-tal svenska högerextremister rest till Ukraina, varav fem till tio deltar aktivt i strider.

– Vi har inte pratat så mycket öppet om det här men vi följer det väldigt noga, säger Anders Thornberg i Ekots Lördagsintervju.

Ekots Lördagsintervju handlade mycket om problemet med svenska medborgare som reser till Syrien och Irak för att strida för terrornätverket Islamiska Staten, IS.

Men Säpochefen Anders Thornberg fick i programmet också frågan om hur bra koll Säkerhetspolisen har på de svenska högerextremisterna och nazister som reser till Ukraina för att slåss med nationalister på plats mot ryssar.

Har ni lika bra koll på dem som islamisterna?

– Ja, det har vi. Vi tycker kanske inte att de utgör ett lika stort akut hot just nu, men vi följer naturligtvis alla personer som kan utgöra ett hot mot säkerheten i Sverige, säger Anders Thornberg i Ekots Lördagsintervju och fortsätter:

– Vi har inte pratat så mycket öppet om det här men vi följer det väldigt noga. Det är ett 30-tal individer som åkt till Ukraina, enligt de uppgifter som vi har. Av dem är det fem till tio som deltar aktivt i strider på högerkanten, fem som håller på med propaganda, och det är några som har återvänt till Sverige också. Även när de åker ut så pratar vi med dem, och när de kommer hem. Vi övervakar och ser så att de också inte kan göra någonting, säger Anders Thorngren.

"Om de har viljan är de precis lika farliga"

Han berättar vidare att problemet med de svenska högerextremisterna som reser till Ukraina för att kriga inte är lika utbrett som resandet till Syrien för att strida för IS, men att de ser även detta resande som allvarligt och att de som reser kan vara potentiellt farliga när de kommer tillbaka till Sverige.

– De här unga svenska männen som reser till Ukraina skaffar sig en förmåga, de lär sig strida och gå över gränserna för mänskligt beteende och de lär sig hantera sprängmedel och vapen, så de har ju den här kapaciteten när de kommer tillbaka. Om de har viljan också så är de ju precis lika farliga, säger han och fortsätter:

– De bekänner sig till vissa idéer på yttersta högerkanten, och där vill de strida för i Ukraina och även hemma.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.