30 år sedan muren föll: ”Jag minns de döda”

Angela Merkel tänder ett ljus för människorna som dog under försök att korsa gränsen mellan Öst- och Västtyskland.
Foto: HAYOUNG JEON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På lördagen firades det i Tyskland och i resten av världen att 30 år gått sedan Berlinmuren föll. 

Förbundskanslern Angela Merkel höll tal och gav ett löfte till den enade tyska befolkningen. 

– Vi ska se till att ingen mur någonsin skiljer oss åt igen, säger Merkel enligt Deutsche Welle. 

Den 9 november 1989 kom beskedet från partifunktionären Günter Schabowski på en välbesökt presskonferens. Regimen i Östtyskland skulle tillåta sina medborgare att besöka sina vänner och familjemedlemmar i Väst.

Så fort Schabowski sagt sitt strömmade folket till muren, passerade genom övergångarna och hamrade sönder den kontroversiella betongkonstruktionen. Tårfyllda återföreningar återgavs i tv-sändningar över hela världen.

Merkels löfte

Den 9 november 2019 inföll 30-årsjubileet för murens fall. Förbundskansler Angela Merkel och presidenten Frank-Walter Steinmeier högtidlighöll tidpunkten genom att besöka minnesplatsen för muren och placerade rosor. 

Merkel, som själv växte upp i Östtyskland, höll därefter ett känslosamt tal.

– Bara månader före muren föll trodde ingen att det var möjligt. Jag minns människor som dog vid muren för att de ville vara fria, säger Merkel enligt Deutsche Welle.

Tände ljus

– Vi ska se till att ingen mur någonsin skiljer oss åt igen. Berlinmuren är historia. Läxan är: ingen mur som segregerar människor och begränsar friheten är så hög eller så bred att den inte kan rivas. 

Tiotusentals tyskar fanns på plats vid ceremonin vid minnesplatsen. De tände ljus för de 136 människor som dog i samband med flyktförsök från Öst till Väst. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.