Joahn af Donner svindlade Röda Korset och efter det kom diskussionen om Bengt Westerberg arvode igång. Nu har röda korset tappat 30 000 medlemmar. Foto: Cornelia Nordström
Joahn af Donner svindlade Röda Korset och efter det kom diskussionen om Bengt Westerberg arvode igång. Nu har röda korset tappat 30 000 medlemmar. Foto: Cornelia Nordström

30 000 medlemmar har lämnat Röda Korset

Publicerad
Uppdaterad
Bara i år har svenska Röda Korset tappat 30 000 medlemmar - efter förskingringsskandalen som också ledde till att ordförande Bengt Westerbergs arvode kom upp till diskussion, skriver Sveriges Radio Ekot.
Röda Korsets förre kommunikationsdirektör Johan af Donner svindlade hjälporganisationen på omkring 5 miljoner kronor och förskingrade ytterligare 1,6 miljoner från sin tidigare arbetsgivare Cancerfonden. Han dömdes sedermera till fem års fängelse av Stockholms tingsrätt.

För mycket

Samtidigt blev arvodet till Röda Korsets ordförande Bengt Westerberg hett diskussionsunderlag – 68 500 kronor i månaden ansågs av många som alldeles för mycket.
I detta har det uppstått en förtroendekris som har sänkt medlemsantalet i Röda Korset med omkring 30 000 personer, till 200 000 medlemmar, uppger Ekot.

Folk upprörda

- Jag tror det är naturligt när det är en organisation som bygger på förtroende: människor blir upprörda och vill göra en markering, säger generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström.
Totalt handlar det om cirka 50 000 färre betalande medlemmar, skriver Ekot.
Ulrika Årehed Kågström hoppas att förtroendet ska kunna återställas.
- Det går inte genom en glassig marknadsföring. Det gäller att i varje liten sak visa att vi gör rätt saker för människor i en utsatt situation. Det är enda sättet, menar hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag