Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

3 glada besked i coronakrisen

Sprider glädje under coronatider – poliserna dansar

Ju mer coronaviruset sprider sig, desto mindre hopp kan man känna. 

Känner du oro över det som pågår? 

Vi har listat några besked som förhoppningsvis kan lätta tankarna för en stund. 

104-åring frisk igen 

Den 104-åriga italienskan Ada Zanussos som för 100 år sedan överlevde den spanska sjukan, har nu blivit världens äldsta person att bli frisk från coronaviruset, skriver the Sun

Det var den 17:e mars som Ada Zanussos började få feber och andnöd på äldreboendet hon bor på i Biella, i norra Italien. Hennes son Giampiero misstänkte att hon drabbats av covid-19 efter att ett högt antal fall rapporterats på äldreboendet.

Men nu är hon mirakulöst nog frisk, och är uppe och springer som vanligt. Läkare ser hennes återhämtning från viruset som ett ”tecken på gott hopp”.

Två andra kvinnor som varit patienter, båda ett år yngre än Ada, har också friskförklarats.

https://twitter.com/TheSun/status/1247074831805358081

Coronapandemin gör att jorden vibrerar mindre

Nu har forskare sett att jorden blivit tystare. Runt om i världen har seismologer sett ett mycket mindre brus som genereras av bilar, tåg, bussar och människor, skriver CNN

Och eftersom bullret minskat, så rör sig den övre jordskorpan mindre. 

Den första att påpeka det här var Thomas Lecocq, geolog och seismolog vid Royal Observatory i Belgien. 

Seismologer i andra städer har sett liknande effekter. Bland annat har man sett förändringen i London när man jämfört med hur det såg ut innan man stängde ned staden och hur det ser ut i nuläget. 

Lecocq säger att graferna som visar minskningen i mänskligt brus är ett bevis på att människor lyssnar på myndigheternas uppmaningar om att stanna inne och minimerar verksamheten utanför hemmet så mycket som möjligt.

– Från den seismologiska synvinkeln kan vi motivera människor att säga ”Okej, se här. Du tänker att du är ensam om att vara hemma, men vi kan se att alla är hemma. Alla gör samma sak. Alla respekterar reglerna”, säger han.

Fascinerande? Absolut. Är det positivt? Det beror på vem som tittar på det. Men vi har tidigare skrivit om hur skadliga utsläpp minskar i världen efter att allt fler stannar hemma.

Pink donerar en miljon dollar 

I fredags gick artisten Pink, 40, ut i sina sociala medier och berättade att hon och sonen Jameson, 3, varit isolerade i flera veckor efter att ha testat positivt för Covid-19. För några dagar sedan testade de båda negativt för viruset. Pink säger även att hon känner sig lyckligt lottad gällande att hon och sonen kunde bli testade av läkarna, skriver CNN.

Nu donerar hon en miljon dollar för bekämpningen av coronaviruset, motsvarande tio miljoner kronor. 500 000 dollar vardera till ”Temple University Hospital Emergency Fund” och Los Angeles borgmästares  ”Emergency Covid-19 Crisis Fund”.

https://twitter.com/Pink/status/1246251412117262342?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1246251412117262342&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.com%2F2020%2F04%2F03%2Fcelebrities%2Fpink-coronavirus-donation%2Findex.html


Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.  

Pingvinerna flyttar hem igen efter karantän

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.