Militärövningen Aurora börjar den 11 september. Foto: ExpressenMilitärövningen Aurora börjar den 11 september. Foto: Expressen
Militärövningen Aurora börjar den 11 september.  Foto: Expressen
Övning på Tofta skjutfält under 2016. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENÖvning på Tofta skjutfält under 2016. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Övning på Tofta skjutfält under 2016. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Så övar man. Foto: Grafik: Helen RasmusénSå övar man. Foto: Grafik: Helen Rasmusén
Så övar man.  Foto: Grafik: Helen Rasmusén

3 enkla punkter: Det här handlar Aurora om

Publicerad

Du har säkert hört talas om den stundande militärövningen Aurora 17 – men vad är det egentligen som kommer ske?

I den här guiden förklarar Expressen händelserna när 21 000 personer från åtta länder övar tillsammans i Sverige.

 Vad är Aurora 17?

 

• Aurora 17 är en militärövning där över 21 000 militärer från åtta länder samt ett 40-tal civila myndigheter övar tillsammans.

• Det är den största militärövningen sedan Orkan, 1993.

• Övningen genomförs i luften, på marken och till sjöss.

• De viktigaste områdena för övningen är Mälardalen och Stockholm, på och runt Gotland samt i Göteborg.

• Övningen startar 11 september 2017 och håller på till den 29 september.

Här är länderna som deltar – samt antalet personer från varje land:

 

Foto: Grafik: Helen Rasmusén

 

 Hur går övningen till – och varför genomförs den? 

 

• Målet är att det svenska försvaret ska stärkas och svetsas samman genom att öva ihop. I och med förändringarna i världsläget vill man också sända en signal till omvärlden om att Sverige är beredda att försvara sig. 

• Övningen utgår ifrån att Sverige utsätts för ett militärt angrepp. Bland annat kommer ett simulerat angrepp ske mot Gotland. 

• De utländska deltagarna ska agera fiender och Sverige ska försvara. 

• Gotland kommer att utsättas för ett invasionsförsök med amerikanska attackhelikoptrar och luftburna trupper. 

• Invasionen fortsätter med luftlandsättningar norr om Mälaren. Sedan går man i land vid Oxelösund för att gå mot Stockholm.

 

Foto: Grafik: Helen Rasmusén

 

 Hur påverkar Aurora 17 vår vardag?

 

• 6,5 miljoner människor bor i länen där Aurora 17 pågår. 

• Flera flygplatser, bland annat Ronneby, Visby, Hagshult, Skavsta, Uppsala/Ärna, Såtenäs samt Malmens, kommer att användas dygnet runt, vilket kan störa närboende. 

• På Gotland blir det ökad verksamhet med transport- och stridsflyg från Visby flygplats. Det blir även helikopterflyg på öns norra delar samt marina övningar i mellersta och norra Östersjön. 

• Många vägar kommer att belastas hårt av militära fordon, bland annat vid Mälardalen runt Strängnäs, Enköping och upp mot Arlanda förbi den smala Erikssundsbron.

• Färdtillstånd vid Livgardets övnings- och skjutfält i Kungsängen i Upplands-Bro kommer inte att gälla 22–24 september.

 

LÄS MER: Så påverkas du av militärövningen Aurora 17 – där du bor

 

Alla datum för Aurora 17

11–18/9 Förberedelse


19–23/9 Förmåga


24–27/9 Försvar


28–29/9 Avveckling

 

Läs mer om övningsområden på den här länken. Klicka på ditt län så ser du exakt vad som kan hända och när. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag