Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

29-åringens kopplingar till gänget – nu svarar ledaren

Hämndaktioner oroar polisen efter explosionen i Linköping.
Geofrey Kitutu
Cirka 20 personer fick lindriga skador vid den kraftiga explosionen i Linköping. Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN JEPPE GUSTAFSSON

En 29-åring i ett mc-gäng kan ha varit måltavlan för sprängdådet i Linköping, enligt uppgifter till Expressen.

Nu ger det kriminella mc-gänget No surrenders högste man i Sverige sin syn på saken.

– Det var inte riktat mot oss, säger Geofrey Kitutu.

Ledaren dementerar 29-åringens kopplingar till gänget.

Fredagens explosion i Linköping skapade massiv förödelse i ett bostadsområde och ledde till att ett 20-tal personer skadades lindrigt.

Polisens huvudspår är att personer kopplade till grov organiserad brottslighet ligger bakom dådet.

Enligt uppgifter som Expressen publicerat är en teori att måltavlan till dådet var en 29-årig man med koppling till adressen. Mannen har tidigare rört sig i kretsarna kring det kriminella nätverket ”Black Cobra” men uppges höra till mc-gänget ”No Surrender”.

När två tongivande män i mc-gänget dömdes till fängelse förra året avancerade 29-åringen i hierarkin och antog en ledande roll för organisationens Linköping-falang, enligt uppgifter. 

Geofrey Kitutu var tidigare ledare för den kriminella grupperingen ”Original Gangsters”, och titulerar sig i dag Sverigekapten för ”No Surrender”. 

29-åring i mc-gäng kan ha varit måltavlan för sprängdådet.

”Den här killen är inte med oss”

Kitutu säger att gänget har flera medlemmar i Linköping men nekar till att 29-åringen är en av dem.

– Den här killen är inte med oss, säger Geofrey Kitutu. 

Men 29-åringen har tagit emot pengar från en av de dömda ”No Surrender”-männen och att han haft kontakter på sociala medier med den andre. Vid flera tillfällen har 29-åringen gillat mc-klubbens filmer och bilder på Facebook. Han har också gillat Kitutus personliga inlägg i sociala medier.

Känner ni er attackerade i samband med sprängningen?

– Nej. Inte alls. Det var inte riktat mot oss. Vi har ingenting kopplat till den adressen, hävdar Kitutu.

Tidigare i veckan fattade nederländsk domstol beslut om att kriminalisera medlemskap i ”No Surrender” i landet. Domstolen motiverade beslutet med att en stor andel av medlemmarna varit ”strukturellt inblandade i åtskilliga allvarliga brott”, bland annat våld, utpressning, narkotikahandel samt vapenbrott.

Förra året stämplade Norrköpings tingsrätt ”No Surrender” som en kriminell organisation även i en svensk kontext. I Sverige är flera av gängets medlemmar dömda för grova brott. Själv har Kitutu avtjänat ett nioårigt fängelsestraff för rån, försök till utpressning, olovlig befattning med falska pengar, olovlig körning, grovt narkotikabrott och dopningsbrott. Men ledaren hävdar att bilden av ett brottsnätverk inte stämmer:

– Det är en vanlig förening med vänner som åker runt på bågar tillsammans. Som vilken förening som helst. Alla måste få en andra chans i livet, säger Geofrey Kitutu.

Boende får tillträde till lägenheterna efter explosionen.

Konflikt trolig

Att 29-åringen var måltavla för dådet är en av flera möjliga teorier som polisen nu jobbar efter, enligt spaningsledare Magnus Skoglund.

– I den mest skadade fastigheten finns flera intressenter för oss, både på den kriminella sidan men även folk från rättsväsendet, har han sagt.

Om vilka som ligger bakom dådet har spaningsledaren sagt:

– Vi kommer sannolikt landa i någon form av konflikt i den grova organiserade gängmiljön. Men om det är mc-relaterat, andra konstellationer, eller om det är individer i de här konstellationerna, det är för tidigt att säga.

Under fredagen rapporterade Borås tidning uppgifter om att Bandidos misstänks ligga bakom fredagens sprängdåd. Kitutu säger:

– Vi har inte haft några problem med varandra.

Se kaoset i lägenheten efter explosionen i Linköping.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.