I salen i Solna tingsrättsa företagaren att han förnekar till brott. Han bestrider häktningen. Foto: / SVEN LINDWALLI salen i Solna tingsrättsa företagaren att han förnekar till brott. Han bestrider häktningen. Foto: / SVEN LINDWALL
I salen i Solna tingsrättsa företagaren att han förnekar till brott. Han bestrider häktningen. Foto: / SVEN LINDWALL
Den 29-årige mannen hemmahörande i Stockholmstrakten greps i Danmark.Den 29-årige mannen hemmahörande i Stockholmstrakten greps i Danmark.
Den 29-årige mannen hemmahörande i Stockholmstrakten greps i Danmark.
Lejonet-ledaren Merhawi Aregai och ytterligare en man hittades skjutna i huvudet i en bil i Kista. Foto: PolisenLejonet-ledaren Merhawi Aregai och ytterligare en man hittades skjutna i huvudet i en bil i Kista. Foto: Polisen
Lejonet-ledaren Merhawi Aregai och ytterligare en man hittades skjutna i huvudet i en bil i Kista. Foto: Polisen
Platsen där de hittades. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅNPlatsen där de hittades. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Platsen där de hittades. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN

29-åringen begärs häktad för Kistamord

Publicerad

En 29-årig företagare häktas, mot sitt nekande, för mordet på Lejonen-ledaren Merhawi Aregai och en ytterligare man i Kista för knappt två veckor sedan.

– Det är en relativt stor utredning som pågår i full takt, säger Alexandra Bittner, kammaråklagare.

På kvällen den 8 mars hittades Merhawi Aregai, ledande inom det kriminella nätverket Lejonen, och en till man skjutna i huvudet i en bil i Kista.

Enligt Expressens uppgifter är polisens spår att dubbelmordet var en intern uppgörelse.

Några dagar senare greps en 29-årig företagare i den danska hamnstaden Rødbyhavn på ön Lolland. Från Rødbyhavn går det färjor till och från Puttgarden i Tyskland.

Han greps när bilen körde i ett inresekörfält i hamnen, vilket tyder på att de kommit från Tyskland.

Polisen känner sedan tidigare till 29-åringen men vill inte kommentera en koppling till Lejonen.

Häktningsförhandling i dag

– Det som är viktigt att understryka är att han var på väg in i Sverige och inte på väg ut, har företagarens advokat Peter Dahlqvist sagt.

Alexandra Bittner, åklagare, begärde 29-åringen häktad på måndagen. Solna tingsrätt meddelade klockan 13.28 att han också häktas, mot sitt nekande, på sannolika skäl misstänkt för två fall av mord.

– Jag kan bara konstatera att han häktats idag på sannolika skäl för de här två morden. Det innebär att vi nu kan fortsätta utreda det här på ett bra sätt, säger Alexandra Bittner.

 

LÄS MER: Ekobrottsåtalad företagare gripen för dubbelmord

 

Den 29-årige mannen är företagare i resebranschen. Han är tidigare dömd för bland annat försök till rån efter att ha slagit till mot en Coopbutik 2006.

Åtalad för grovt bokföringsbrott

Mannen står åtalad för grovt bokföringsbrott efter att polisen hittat 62 000 euro undangömda i hans pappas fåtölj. Åklagarens tes var att 29-åringens resebyrå i själva verket var en penningtvättsmaskin.

 

LÄS OCKSÅ: Så kopplade Lejonen sitt grepp

 

Men Ekobrottsmyndigheten lyckades aldrig bevisa var pengarna kom från och åtal väcktes till slut i stället för grovt bokföringsbrott.

Vare sig Alexandra Bittner eller Johanna Kolga, åklagare i ekobrottsfallet, vill kommentera om det finns något samband mellan resebyråfallet och dubbelmordet som 29-åringen nu misstänks för.

Åklagaren: Kan inte gå in på detaljer

Efter häktningsförhandlingen vid Solna tingsrätt säger Alexandra Bittner:

– Vi jobbar med utredningen på många olika sätt. Det är en relativt stor utredning som pågår i full takt. Men jag kan inte gå in på detaljer från utredningen i nuläget.

Hon vill inte svara på frågor om bevisläget, 29-åringens eventuella kopplingar till offren eller om det kan finnas fler gärningsmän.

Peter Dahlqvist, 29-åringens försvarare, vill inte lämna någon ny kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag