Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

29-åriga norska IS-kvinnan nekar till terrorbrott

Advokat Nils Christian Nordhus.Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Den terrormisstänkta norska kvinnan ska nu ha tagit av sig sin niqab.Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Natten till lördag kom den terrormisstänkta norska IS-kvinnan tillbaka till Oslo med sina två barn.

29-åringen nekar till brott, men har sagt att hon vill samarbeta med Säkerhetspolisen, skriver norska Dagbladet.

Advokaten, Nils Christian Nordhus, säger också:

– Det har varit en lättnad för henne att få ta av sig sin niqab.

Under söndagsförmiddagen förhördes kvinnan av PST, den norska Säkerhetspolisen. Hon går med på att sitta häktad i fyra veckor.

– Hennes mål är att ge upplysningar som kan förhindra att andra reser till konfliktområden som Syrien. Hon nekar till straffrättsligt ansvar för att ha varit med i jihadistiska terrorrörelser, säger hennes advokat, Nils Christian Nordhus, till Dagbladet.

Myndigheter: ”Kvinnan anslöt sig till IS 2012”

Norska myndigheter ska kvinnan ha anslutit sig till al-Nusrafronten i Syrien 2012, därefter sedan till terrorsekten IS. Detta tillsammans med sin dåvarande man. Maken, en högprofilerad IS-medlem, ska ha dött i strid 2015. 

Då uppges kvinnan utan framgång ha försökt att återvända till Norge. Hon gifte sedan om sig med en nordafrikansk IS-stridande, mannen är även pappa till hennes treåriga dotter. Också han ska ha dödats. 

Den norska regeringen tog beslutet att av humanitära skäl ta hem hela familjen från al-Hol-lägret i Syrien. Kvinnans femårige son är svårt sjuk i cystisk fibros. 

Advokaten Nordhus berättar att förberedelserna av hemtransporten startade i oktober.

Natten till lördagen landade tre på Gardermoens flygplats utanför Oslo. Den sjuke pojken och hans syster togs omgående till Ullevåls sjukhus. Senare ska de sociala myndigheterna ta hand om dem.

Advokaten: ”Utan morföräldrarna hade familjen aldrig överlevt”

Advokaten konstaterar att kvinnans föräldrar kämpat i flera år för att få hem familjen:

– Utan morföräldrarnas outtröttliga kamp för de två barnbarnen hade familjen aldrig överlevt.

Till Dagbladet säger Nordhus:

– Det var en lättnad för kvinnan att få av sig sin niqab och ta på sig andra kläder. Att bli av med niqaben är för henne ett sätt att distansera sig från Syrien.

Den 29-åriga kvinnans hemkomst har lett till en regeringskris i Norge. Högerpopulistiska Fremskrittspartiet har hotat att hoppa av.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.