Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

280 miljoner satsas på ungas ohälsa per år

"Det är den budgetnyhet som värmer mitt hjärta mest", sade Vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

Foto: Sven Lindwall

Det är för många unga som mår dåligt i dag, sa Jonas Sjöstedt i sitt sommartal och ställde sitt viktigaste krav inför budgetförhandlingarna:

En satsning på ungas psykiska hälsa.

Nu har han fått igenom kravet – och 280 miljoner om året kommer att satsas under 2016–2019 för att möta ohälsan bland barn och unga vuxna upp till 30 år.

Redan i sitt sommartal i Umeå i augusti berättade partiledaren Jonas Sjöstedt om sin budgetsatsning på ungas psykiska hälsa.

– Det är för många unga som mår dåligt i landet i dag, sa Jonas Sjöstedt i sommartalet.

Han fortsatte:

– Satsningen är vårt viktigaste krav i budgetförhandlingarna. Det ska vara enkelt och odramatiskt att ta hjälp och det ska gå snabbt. Det är inte fult att må dåligt, men det som verkligen inte är vackert är om vårt samhälle inte kan svara unga som behöver vår hjälp.

"Värmer mitt hjärta"

Nu har partiet fått igenom sitt krav hos regeringen – och 280 miljoner kronor om året kommer att satsas under 2016–2019 för att möta ohälsan bland barn och unga vuxna upp till 30 år.

– Det är den budgetnyhet som värmer mitt hjärta mest, säger Vänsterledaren Jonas Sjöstedt på en pressträff, enligt TT.

Satsningen består av två delar. 130 miljoner kronor om året går till ungdomsmottagningar för att öka öppettider och ha mer kvalificerad personal. 150 miljoner om året ska gå till att stimulera nya initiativ, till exempel självinläggningsmottagningar där unga själva kan lägga in sig för kortare tid när livet krisar, skriver TT.

Exakt hur pengarna ska användas kommer att variera på olika platser. Det ska styras av hur behoven ser ut lokalt och var de gör bäst nytta

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!