Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

28 sexköpare avslöjade av polis i ”Insats torsk”

Ny sexköpsrazzia i centrala Stockholm efter gripandet av Paolo Roberto
Bild från måndagens razzia.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
Paolo Roberto greps förra veckan.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

28 personer har gripits i polisens ”Insats torsk” den senaste veckan.

Tillslaget mot lägenheten på Östermalm var en av runt 20 adresser som polisen spanade mot.

– De kvinnor vi möter är från de mest utsatta förhållandena, som förs hit från andra länder och exploateras å det grövsta, säger polisen Simon Häggström i SVT:s Morgonstudion.

I torsdags gjorde polisen ett tillslag mot en lägenhet på Grevgatan i Stockholm, där Paolo Roberto var en av dem som erkände att han köpt sex.

Polisen Anders Olofsson ledde insatsen på Östermalm berättar att den ingick i en insats som pågått under en längre tid. 

– Vi har haft span på ett 20-tal lägenheter på Norrmalm, säger han. 

På vissa adresser har det dels varit flera lägenheter i samma hus som använts för prostitution. 4-5 lägenheter i samma hus har inte varit ovanligt, med 3-4 personer i samma lägenhet med sexannonser på olika forum, berättar Anders Olofsson.

28 personer greps under insatsen

Sexköparna var i alla åldrar, från 21 till 68. Totalt greps runt 28 personer, bekräftar polisen för Expressen. Mörkertalet tros vara enormt.

– Vi gör nu en insats under en veckas tid, och griper 28 stycken tror jag det är, och det är bara en nål i en höstack, säger kriminalinspektör Simon Häggström som varit med under tillslagen i Morgonstudion.

90-95 procent av männen som gripits under veckan har erkänt på plats, enligt polisen. 

– Vissa blir så klart väldigt chockade, vissa blir arga, många skäms väldigt mycket, flertalet har familjer, och det är väl det första som slår dem, att hur ska jag kunna ta mig ur det här utan att min familj får reda på vad jag har gjort?, säger Anders Olofsson.

”Efter en veckas riktad insats mot sexhandeln i centrala Stockholm så är det flera möten som satt djupa spår, skrev Simon Häggström i ett inlägg på Instagram på måndagen.

– De är oftast i ganska dåligt skick, man placeras ju i en lägenhet eller i ett hotellrum och det enda man egentligen gör är att träffa män dygnet runt.

Det kan röra sig om allt från 2-3, till 15-20 möten om dagen för kvinnorna.

– Vi har ett läge där tusentals män i Sverige årligen väljer att köpa sex och också investerar sina pengar rakt in i organiserad brottslighet.

I Nyhetsmorgon i TV4 berättade Simon Häggström att polisen kommit i kontakt med fem personer under 18 år genom insatsen, både flickor och pojkar, som sålt sex.

– Det är fem stycken minderåriga som dragits in i den här världen.

”Både kvinnor och män” 

Enligt Anders Olofsson, som leder ”Insats torsk”, fanns fyra socialsekreterare med när polisen gjorde sina tillslag. Polisen har också sträckt ut en ”hjälpande hand” till kvinnorna. 

Polisen säger att de som sålde sex är från flera håll i världen. 

– Det rör sig om både kvinnor och män. Inga svenskfödda, utan de är främst från olika europeiska, även vissa utifrån. Någon från Colombia. Men mestadels Europa, säger han.

Dokumentär från 2018 om mäns våld mot kvinnor. Polisen Simon Häggström: ”Det är ett enda stort lidande för kvinnor”.

SE MER:

Paolo Roberto utreds för oaktsam våldtäkt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.