Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

28-åring återvände från Syrien – försökte mörda

Expressens Nina Svanberg berättade om fallet i maj tidigare i år.
Enligt Expressens uppgifter är mannen i myndigheternas ögon en ”bekräftad återvändare” från Syrien.
Foto: Polisen

En svensk återvändare från Syrien dömdes i torsdags till sex års fängelse för mordförsök, grovt vapenbrott och misshandel.

Enligt uppgifter till Expressen är 28-åringen i myndigheternas ögon ”bekräftad återvändare” från Syrien och ska ha haft samröre med radikala islamister.

”Han aldrig försökt döda någon och det har aldrig funnits någon risk för att någon skulle dö”, skriver 28-åringens advokat, Karl-Emil Ekdahl, i ett mejl.

En natt i början av maj 2019 begav sig den 28-årige mannen till en annan mans bostad på Färingsö i Ekerö kommun utanför Stockholm. Mannen ska vid tillfället ha lyssnat på hög musik, men hörde att 28-åringen ryckte i altandörren. Mannen tog sig då ner mot huvudingången med en yxa i händerna. Han höjde den över huvudet för att få 28-åringen att lämna bostaden, vilket fungerade.

Färingsö ligger i Ekereö kommun utanför Stockholm.
Foto: Google Maps

En kort tid därefter återvände 28-åringen för att på nytt söka kontakt med mannen. Han började gå runt på garageuppfarten vilket fick mannen att komma ut. Handgemäng uppstod och 28-åringen kastade in mannen i en bil så att han föll till marken. 28-åringen utdelade minst två slag som träffade i ansiktet och lämnade sedan området.

En tid senare begav sig den misshandlade mannen till 28-åringens bostad tillsammans med ytterligare en person i en skåpbil. Plötsligt fick de syn på 28-åringen – som siktade på dem med ett skjutvapen. Han avlossade ett skott som träffade bilens högersida, omkring 50 centimeter från förar- och passagerarsätet och i huvudhöjd.

”Kulan gick rakt igenom skåpet på bilen och ut på andra sidan”, står det i domen.

När de två personen då flydde platsen i skåpbilen avlossades ytterligare två skott.

Geväret betydligt farligare än polisens pistoler

Analyser visar att 28-åringens DNA har återfunnits på mannens altandörr samt på två skjutvapen, varav ett inte omfattas av åtalet. DNA har även lokaliserats på samtliga patronhylsor som påträffats samt på ett av gevärens fodral.

Vapnet som har använts är enligt domen ett Browningsgevär med kikarsikte, som beskrivs som betydligt mer kraftfullt än polisens tjänstevapen:

”Protokoll som påvisar att Browninggeväret har en anslagsenergi för en utskjuten kula i kaliber 9,3x62 mm om cirka 4 802 Joule, att jämföra med polisens tjänstevapen i kaliber 9x19 mm med tjänsteammunition som har en anslagsenergi på 493 Joule”, står det i domen.

28-åringen dömdes i torsdags för försök till mord vid två tillfällen, misshandel och grovt vapenbrott. Han frias samtidigt från olaga hot. 

Solna tingsrätt fastställer påföljden till sex års fängelse.

Samröre med radikala islamister i Sydsverige

I maj rapporterade Expressen att uppgifter till tidningen gjorde gällande att 28-åringen betraktas som en ”bekräftad återvändare” från Syrien. Han ska ha rest till landet med sin fru 2013 efter att paret haft kontakt med radikala islamister i södra Sverige.

28-åringen själv påstod att syftet med resan till Syrien var biståndsarbete.

Efter att paret återvänt till Sverige samma år har mannen gjort sig skyldig till vålds- och narkotikabrott.

Enligt Expressens uppgifter har 28-åringen även kopplingar till radikaliserade personer i Västsverige. Fram till den senaste domen förekom han i belastningsregistret under 13 avsnitt och har tidigare dömts för bland annat grov misshandel och narkotikabrott.

Ett yttrande från frivården gör gällande att 28-åringen sedan en tid har försökt ändra sitt liv genom att byta bostadsord och fokusera på sitt yrke som kock.

– Det är givetvis så att vi har ett nära samarbete med polisen. Vi bistår alltid dem när det finns behov. Men det här är polisens ärende, har Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säkerhetspolisen, tidigare sagt till Expressen.

Advokaten: ”Aldrig försökt döda någon”

28-åringens advokat, Karl-Emil Ekdahl, pekar på att hans klient en gång skrämdes med en yxa och att han därför befunnit sig i en nödvärnssituation.

”Han aldrig försökt döda någon och det har aldrig funnits någon risk för att någon skulle dö. Mer än så har jag inte att säga om domen.”

När Expressen ställer frågor om 28-åringens förehavanden i Syrien och att han enligt uppgift haft kontakt med radikala islamister svarar advokaten:

”Angående din andra fråga så har min huvudmans eventuella vistelse i Syrien ingenting med målet att göra så jag kommer inte svara på några frågor angående det.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.