Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

28-årig gängman pekas ut efter S-röstkuppen

Botkyrkas starka kvinna Ebba Östlin tvingades bort från sin post som lokal gruppledare i Botkyrka i helgen.
Botkyrka kommun skakas nu efter helgens anklagelser om politiska kupper.
Foto: Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
I februari 2022 stängde plötsligt Botkyrka kommun alla ABF:s fritidsgårdar, med omedelbar verkan.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Botkyrka kommunhus.
Foto: Tim Aro/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Östlin.
Foto: Daniel Costantini / DN TT NYHETSBYRÅN

En 28-årig man i gängmiljön i Alby pekas ut som en av de kriminella som hjälpt till att avsätta kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin under helgen.

Mannen är dömd för flera brott och har nära band till minst två tidigare anställda på ABF, varav en är aktiv inom en ny partiförening inom S i Botkyrka.

28-åringen som pekas ut av olika källor till Expressen är gift med en före detta verksamhetsledare på Alby Fritidsgård. Kvinnan är syster till en tidigare anställd på ABF, som är aktiv inom Socialdemokraterna i Botkyrka och en av dem som startade den lokala partiföreningen ”Folkbildarna” i början på förra året.

28-åringen är operativ i den kriminella miljön i Alby. Han är dömd för narkotikabrott, olovlig körning och våldsamt motstånd. Han har jobbat på några av fritidsgårdarna och även hamnat i slagsmål med en av arbetsledarna där. 28-åringen har figurerat med personer som tillhör Vårbynätverket i Alby och som kopplas till narkotikahandel och våld.

ABF Botkyrka Salems ordförande Christina Zedell, även aktiv inom S, har tidigare sagt till Expressen att partiföreningen ”Folkbildarna” startades för att locka nya medlemmar i utsatta områden. Det rör sig om drygt 60 personer i föreningen, som enligt uppgifter består av drygt 20 nyvärvade medlemmar, resten är gamla partimedlemmar.

”Vi gör inga bakgrundskontroller”

– Vi gör ju inga bakgrundskontroller på nya medlemmar i partiet, men efter anklagelserna så gjorde jag en koll på de som tillkommit och jag kan inte se att det finns någon substans i uppgifterna som sprids, sa Christina Zedell på tisdagen.

Men flera oberoende källor med insyn i Socialdemokraterna i Botkyrka säger nu till Expressen att personer som startade ”Folkbildarna” mobiliserat kriminella för att hjälpa till att rösta bort Ebba Östlin, efter konflikten mellan S i Botkyrka och ABF.

I ett reportage i maj förra året kunde Expressen berätta om bakgrunden till konflikten, som fick ledande politiker att abrupt avsluta sitt 40 år långa samarbete med studieförbundet. Det var efter att visselblåsare larmat till Botkyrka kommunen om allvarliga missförhållanden inom studieförbundet ABF Botkyrka-Salems öppna fritidsverksamhet som kommunen beställde en utredning av företaget 2secure.

Rapport: Risk att barn och unga rekryteras

En 40 sidor lång rapport slog sedan fast att det fanns en sammantagen risk för barn och unga att rekryteras in i kriminella strukturer. Knark och vapen hade funnits på fritidsgårdar, personal med kriminell bakgrund arbetade och äldre besökare med skyddsväst rörde sig i lokalerna. Läget ansågs vara så pass akut att kommunen tog beslut att med omedelbar verkan stänga ABF:s samtliga fritidsverksamheter i Alby, Tumba, Vårsta och Hallunda.

Efter att kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin röstades bort under ett medlemsmöte i lördags, med siffrorna 91-88, sa partiets stabschef, Nadina Rosengren, till Aftonbladet att ABF orkestrerat petningen genom att rekrytera nya medlemmar. Enligt en av Aftonbladets källor deltog personer som associeras med gängbrottslighet i bortröstandet av Östlin.

Uppgifter: Var inte drivande i att avsätta Östlin

Enligt Expressens källor har kriminella nätverk inte varit drivande i att avsätta Östlin, men hjälpt hennes opposition och eventuellt spelat en avgörande roll genom att mobilisera personer från gängmiljöer. Den 28-årige gängmannen, som är aktiv i Alby, ska vara en av dessa personer, som också hjälpt till att locka fler röster.

ABF Botkyrka-Salems ordförande Christina Zedell hävdade i DN att det är Ebba Östlin som skapat bilden av att det finns kriminella element i röstunderlaget:

– Det här är väl hennes sätt att rädda ansiktet, säger Christina Zedell till DN.

Expressen har förgäves sökt Ebba Östlin och även begärt ut namn på de personer som deltog på lördagens omröstning, samt begärt ut namn på medlemmarna i partiföreningen ”Folkbildarna”. Stabschefen Nadina Rosengren har tidigare, som svar på en fråga om vilka belägg hon har för sina anklagelser, svarat via sms:

Angående kriminella är det inget jag vet eller spekulerar om, det är en fråga som får ställas till partiet.”

”Halva Vårbynätverket satt och spelade tv-spel på fritidsgården”

Enligt en poliskälla, väl bekant med det kriminella Vårbynätverket, är personer i Vårbynätverket arga för att fritidsgårdarna stängts ner, eftersom nätverket hade stor närvaro där.

– Vi har film på när halva Vårbynätverket satt och spelade tv-spel på fritidsgården kväll efter kväll. Och det fanns ingen som vågade säga något till dem, säger poliskällan.

Hans bild är att personalen på fritidsgårdarna inte var med i nätverket men att det är svårt med band som ”sträcker sig tillbaka till sandlådan”.

– Om det hände något i Alby var polisens första åtgärd att gå in på fritidsgården för att skanna av med kroppskameror, säger poliskällan. 

Expressen har sökt den tidigare ABF-anställde som nu är verksam inom ”Folkbildarna” men denne har inte velat ge någon kommentar. Expressen har sökt både den utpekade 28-åringen och hans hustru utan framgång. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.