Barack Obama på fredagens presskonferens. Foto: Kevin Lamarque
Barack Obama på fredagens presskonferens. Foto: Kevin Lamarque

270 000 evakueras i New York

Publicerad
Uppdaterad
Orkanen Irene är på väg att gå till historien som en av de största någonsin.
Officiell orkanvarning har nu nått New York-borna och närmare 300 000 ska evakueras.
I natt väntas Barack Obama förklara läget som nödsituation.
- Tyvärr finns det en handfull som inte kommer att lyda evakureringsorden förrän det är för sent, säger stadens borgmästare Michael Bloomberg.
Det är New York Times som fått uppgifter från Vita huset om att president Barack Obama gått med på en begäran från New Yorks guvernör om att deklarera en federal nödsituation.
Något som skulle innebära att myndigheterna får större möjligheter att hantera situationen utan att gå igenom långdragna beslutsprocesser.
Några timmar innan kom beslut om att minst 270 000 människor som bor i riskområdena ska evakueras.
Beslutet tillkännagavs av New Yorks borgmästare Michael Bloomberg under en presskonferens, som underströk att det inte handlade om en frivillig evakuering.
Många New York-bor saknar bil och ställs nu inför en snabb evakuering, på lördagen stoppas nämligen kollektivtrafiken.
Det är första gången staden stänger ner all sin kollektivtrafik som förberedelse för en storm, skriver AP.

Skyddsrum förbereds

Senast klockan 23 svensk tid ska New York-borna ha evakuerats.
Borgmästaren hoppas att alla följer beslutet.
- Jag tror att det stora flertalet lyder. Men tyvärr finns det en handfull som inte kommer att göra det förrän det är för sent, säger Michael Bloomberg.
Staden håller nu på att förbereda skyddsrum dit de evakuerade kan föras.

Miljontals kan drabbas

65 miljoner människor på USA:s östkust kan drabbas när orkanen Irene drar in över landet.
Storstadsområdena runt Washington, Baltimore, Philadelphia, New York och Boston kan drabbas av kraftiga vindar och stora nederbördsmängder.
De första tecknen på att orkanen har dragit sig närmare har visat sig i North Carolina och South Carolina, där vågor på upp till tre meter synts. Vinden ska också ha ökat ytterligare och många tusentals har redan förlorat tillförseln av el.

Många risker

AP rapporterar om många risker i samband med orkanen; stora vågor, kraftig nederbörd, plötsliga översvämningar och kraftiga vindar.
Den federala kris- och beredskapsmyndigheten Fema har också varnat för att stormen kan bli en av de största någonsin – sett till hur många människor som potentiellt kan drabbas.

Obama: Var beredd på det värsta

- Vi måste vara beredda på det värsta. Får du evakueringsorder, följ den, sa Barack Obama på en presskonferens på fredagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag