27-årig man har friats för våldtäkt mot barn

Publicerad

En 27-årig man har friats för våldtäkt mot barn efter att rätten bedömt att 13-åringen han haft sex med varit "välutvecklad", rapporterar Aftonbladet.

Han har nu friats i två instanser – men flickans målsägandebiträde överklagar nu till Högsta domstolen.

– Det kan inte ­vara rimligt att enbart kroppsutvecklingen ska vara ­avgörande såsom det ­faktiskt blivit i den här ­domen, säger advokat Göran Landerdahl till tidningen.

Den 27-åriga mannen greps i fjol efter att han haft sex med en 13-årig flicka.

Flickan ska, enligt Aftonbladet, ha varit på rymmen från ett familjehem när mannen såg henne vilandes på en parkbänk i nära anslutning till hans hem. Han bjöd då hem henne efter att ha förhört sig om hennes situation – enligt tidningen för att bjuda på någonting att dricka.

Bedömdes vara välutvecklad

Väl där slutade mötet med att de hade sex, trots flickans ringa ålder. Initialt förnekade han att flickan ens varit i hans bostad, men polis kunde snabbt presentera bevis för vad som inträffat, skriver Aftonbladet. Bland annat fann man sperma på 13-åringens trosor.

Nu har 27-åringen friats i två instanser efter att Svea hovrätt bedömt att 13-åringen hade en "välutvecklad kropp" och förde sig på ett sätt som inte speglade hennes ålder, det vill säga svarade på frågor ställda till henne som inte skvallrade om ett barns naivitet, rapporterar Aftonbladet.

Båda rättsinstanserna bedömer därför att mannen, som åtalades för våldtäkt mot barn, inte ska ha kunnat veta att det rörde sig om en minderårig.

"Borde ha frågat"

27-åringen ska själv ha bedömt hennes ålder till mellan 15-17 år, vilket alltså rätten anser vara en rimlig bedömning efter att ha intervjuat flickan.

Eller som de utrycker det: "en tonåring som passerat puberteten".

Flickans målsägandebiträde har överklagat ärendet till Högsta domstolen.

– Man kan fråga sig vilka krav man ska ställa på ­personer som ämnar ingå en sexuell relation med ­någon som är i gränslandet runt 15 år. Det kan inte ­vara rimligt att enbart kroppsutvecklingen ska vara ­avgörande såsom det ­faktiskt blivit i den här ­domen, säger advokat Göran Landerdahl till Aftonbladet.

Han menar att mannen närmare borde ha förhört sig om flickans ålder för att förvissa sig om att hon var över 15 år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag