27-årig man har friats för våldtäkt mot barn

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

En 27-årig man har friats för våldtäkt mot barn efter att rätten bedömt att 13-åringen han haft sex med varit "välutvecklad", rapporterar Aftonbladet.

Han har nu friats i två instanser – men flickans målsägandebiträde överklagar nu till Högsta domstolen.

– Det kan inte ­vara rimligt att enbart kroppsutvecklingen ska vara ­avgörande såsom det ­faktiskt blivit i den här ­domen, säger advokat Göran Landerdahl till tidningen.

Den 27-åriga mannen greps i fjol efter att han haft sex med en 13-årig flicka.

Flickan ska, enligt Aftonbladet, ha varit på rymmen från ett familjehem när mannen såg henne vilandes på en parkbänk i nära anslutning till hans hem. Han bjöd då hem henne efter att ha förhört sig om hennes situation – enligt tidningen för att bjuda på någonting att dricka.

Bedömdes vara välutvecklad

Väl där slutade mötet med att de hade sex, trots flickans ringa ålder. Initialt förnekade han att flickan ens varit i hans bostad, men polis kunde snabbt presentera bevis för vad som inträffat, skriver Aftonbladet. Bland annat fann man sperma på 13-åringens trosor.

Nu har 27-åringen friats i två instanser efter att Svea hovrätt bedömt att 13-åringen hade en "välutvecklad kropp" och förde sig på ett sätt som inte speglade hennes ålder, det vill säga svarade på frågor ställda till henne som inte skvallrade om ett barns naivitet, rapporterar Aftonbladet.

Båda rättsinstanserna bedömer därför att mannen, som åtalades för våldtäkt mot barn, inte ska ha kunnat veta att det rörde sig om en minderårig.

"Borde ha frågat"

27-åringen ska själv ha bedömt hennes ålder till mellan 15-17 år, vilket alltså rätten anser vara en rimlig bedömning efter att ha intervjuat flickan.

Eller som de utrycker det: "en tonåring som passerat puberteten".

Flickans målsägandebiträde har överklagat ärendet till Högsta domstolen.

– Man kan fråga sig vilka krav man ska ställa på ­personer som ämnar ingå en sexuell relation med ­någon som är i gränslandet runt 15 år. Det kan inte ­vara rimligt att enbart kroppsutvecklingen ska vara ­avgörande såsom det ­faktiskt blivit i den här ­domen, säger advokat Göran Landerdahl till Aftonbladet.

Han menar att mannen närmare borde ha förhört sig om flickans ålder för att förvissa sig om att hon var över 15 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.