Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

27 år för sexbrott – familjen fick inte veta

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den 43-åriga kvinnan från Västsverige häktades i maj 2013

I fjol dömdes en 43-årig svensk kvinna till 27 års fängelse och livstidsövervakning i USA för sexuellt ofredande av minderårig.

Familjen i Sverige har inte fått reda på vad hon dömts för.

– Vi vet väldigt lite och hon har valt att inte berätta för oss. Hon mår väldigt dåligt av det här, säger kvinnans pappa till Expressen.

Den 43-åriga kvinnan från Västsverige häktades i maj 2013 tillsammans med en 68-årig man. De anklagades för sexuellt ofredande av minderårig och ett år senare dömdes de till långa fängelsestraff.

– Det kom som en chock när vi fick reda på det, säger pappan.

Hans dotter har ännu inte berättat vad hon dömts för och inte heller utrikesdepartementet, UD, har gett pappan informationen. 

– Hon har inte berättat orsaken och vi har inte efterforskat det heller. Hon har inte ens berättat för utrikesdepartementet. Det enda vi vet är att hon fått 27 års fängelse och han ska ha fått 15 år, säger pappan.

"Vi levde på hoppet"

När Expressen berättar att utrikesdepartementet har information om domen vill pappan veta.

Hon är dömd för sexuellt ofredande av minderårig, till 27 års fängelse och övervakning på livstid.

– Jaha. Det är ju ett hårt straff om man jämför med svenska förhållanden. Men i den situationen är det bara att konstatera fakta. Det är fruktansvärt tråkigt. Men vi kan inte påverka något, åt något håll.

Pappan berättar att det var en lång och tuff väntan på domen. Speciellt eftersom de inte visste vad hon anklagades för. 

– Vi levde på hoppet fram tills domen i fjol och hoppades att det skulle bli ett lindrigare straff, men det blev det inte, säger pappan.

Har skrivit brev

Familjen har haft en del brevkontakt med dottern. Under tiden i häktet tilläts bara vykort. Men efter att domen föll kan de skriva brev förutsatt att de är på engelska.

– Hon har skrivit några brev och vi vet att hon mår väldigt dåligt av det här. Senast för en och en halv månad sedan skickade jag några foton och ett brev, men jag har ännu inte fått svar.

Familjen ställer nu sitt hopp till att kvinnan ska få avtjäna straffet i Sverige.

– Det hade förstås underlättat väldigt mycket. UD har haft vissa kontakter men chansen är relativt liten vad jag förstår. Den är mindre än 50 procent har de sagt. Det är helt upp till USA:s goda vilja om de ska lämna ut henne och sedan är det upp till Sverige om de vill ta emot henne, säger han.

Kvinnan skriver själv på sociala medier att hon bott i USA sedan 1999 och att hon jobbar som fotomodell

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.